JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Imobil dobândit de stat în temeiul unui certificat de vacanță succesorală. Anularea actului prin hotărâre judecătorească. Înstrăinarea anterioară a unor părți din imobil în baza Legii nr. 112/1995. Acțiune în revendicarea întregului bun formulată de succesorii în drepturi ai fostului proprietar

11 oct. 2017
Vizualizari: 95
  • C.civ. din 1864: art. 480

În condițiile în care certificatul de vacanță succesorală întocmit ca urmare a constatării vacanței succesiunii fostului proprietar al imobilului, ce constituia titlul statului, a fost anulat definitiv prin hotărâre judecătorească, pârâtul Municipiul București nu se mai poate prevala, în cadrul acțiunii în revendicare, de operațiunea comparării titlurilor de proprietate, ce ar presupune existența a două titluri valabile pe care părțile litigante să și le poată opune. În atare situație, prin raportare la definirea acțiunii în revendicare ca fiind acțiunea proprietarului neposesor îndreptată împotriva posesorului neproprietar, părțile neînstrăinate din imobil se cuvin a fi restituite succesorilor în drepturi ai fostului proprietar.
În ceea ce privește părțile din imobil care, anterior anulării titlului statului, au fost înstrăinate în temeiul Legii nr. 112/1995, în baza unor acte juridice translative de proprietate, cu titlu oneros, care nu au fost niciodată contestate sau anulate, acțiunea în revendicare a fost, în mod corect, respinsă. Aceasta, întrucât titlurile de proprietate ale cumpărătorilor sunt mai bine caracterizate în raport cu titlul reclamanților, fiind îndeplinite condițiile teoriei proprietarului aparent, respectiv: actul de înstrăinare să fie unul cu titlu particular; actul juridic să fie cu caracter oneros; posesia utilă a transmițătorului, în momentul încheierii actului translativ și existența titlului proprietarului aparent; eroarea comună și invincibilă cu privire la calitatea de proprietar al transmițătorului și buna credință a dobânditorului, care, în momentul cumpărării, să fi crezut că a contractat cu adevăratul proprietar, având în vedere că imobilul a intrat în proprietatea statului, în mod valabil, prin unul dintre modurile originare de dobândire a dreptului de proprietate, respectiv declararea succesiunii vacante, în baza unui act normativ – Decretul nr. 111/1951.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 1544 din 11 octombrie 2017)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Imobil dobândit de stat în temeiul unui certificat de vacanță succesorală. Anularea actului prin hotărâre judecătorească. Înstrăinarea anterioară a unor părți din imobil în baza Legii nr. 112/1995. Acțiune în revendicarea întregului bun formulată de succesorii în drepturi ai fostului proprietar was last modified: iunie 25th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.