JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Imobil acordat în compensare prin hotărâre judecătorească. Atribuirea terenului de către unitatea deținătoare unei alte persoane. Imposibilitatea executării obligaţiei. Contravaloarea bunului înstrăinat. Determinarea cuantumului despăgubirii în raport cu momentul restituirii

19 oct. 2022
Vizualizari: 83
  • NCC: art. 566

Împrejurarea că, deși pârâta, în calitate de unitate deținătoare în temeiul Legii nr. 10/2001, a recunoscut dreptul reclamantului la măsura reparatorie a atribuirii bunului în compensare, la momentul la care s-a încercat executarea măsurii, s-a constatat imposibilitatea punerii în posesie întrucât terenul nu se mai afla în patrimoniul acesteia, ca urmare a dispunerii de același bun, în favoarea altor persoane, nu poate avea decât semnificația scoaterii imobilului din patrimoniul entității deținătoare, ceea ce din punct de vedere juridic este asimilabil înstrăinării la care se referă art. 566 alin. (1) Cod civil, cu consecința, pentru cel care a nesocotit dreptul la proprietate al altei persoanei, și a făcut deci, imposibilă restituirea bunului, de a fi obligat la plata despăgubirilor corespunzătoare.
Momentul care trebuie luat în considerare la stabilirea valorii despăgubirilor datorate pentru imposibilitatea restituirii în natură a bunului este cel când a rămas irevocabilă hotărârea care a soluționat contestația împotriva dispoziției emise în temeiul legii speciale de reparație (și deci, măsura restituirii prin compensare putea fi executată), dată la care valoarea bunurilor atribuite se stabilea conform standardelor internaționale de evaluare prevăzute Legea nr. 10/2001 și Titlul VII al Legii nr. 247/2005.

(ICCJ, Secția I civilă, decizia nr. 1931 din 19 octombrie 2022)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Imobil acordat în compensare prin hotărâre judecătorească. Atribuirea terenului de către unitatea deținătoare unei alte persoane. Imposibilitatea executării obligației. Contravaloarea bunului înstrăinat. Determinarea cuantumului despăgubirii în raport cu momentul restituirii was last modified: noiembrie 18th, 2023 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.