JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Executarea cu întârziere a obligaţiei, stabilite prin hotărâre judecătorească, de a încheia un contract de schimb. Contravaloarea lipsei de folosinţă. Momentul de la care începe să curgă termenul de prescripţie a dreptului material la acţiune

22 iun. 2022
Vizualizari: 75
  • NCC: art. 1357
  • NCC: art. 1381
  • NCC: art. 2528

În cazul refuzului de a pune în executare hotărârea judecătorească prin care pârâta a fost obligată să încheie cu reclamantul un contract de schimb cu privire la terenurile aflate în domeniul public al unității administrativ teritoriale și terenul reclamantului, determinarea întinderii prejudiciului, înțeleasă ca formă de cunoaștere a pagubei la care se referă art. 2528 alin.(1) Cod civil, nu putea fi făcută mai înainte de încheierea actului, fiind vădit că stabilirea prejudiciului rezultat din punerea reclamantului în imposibilitate de a culege fructele terenului ce i se cuvenea implica, în mod necesar, cunoașterea amplasamentului concret al terenului și, pornind de la aceasta, a poziționării, caracteristicilor și modalităților de valorificare (constructiv, agricol etc.), precum și, în genere, a întregului potențial economic al acestuia.
Prin urmare, până la data încheierii contractului de schimb și, deci, a stabilirii exacte a amplasamentului terenului, reclamantul, deși era în situația de a avea reprezentarea faptului că refuzul U.A.T. de a încheia contractul de schimb era de natură a-i cauza un prejudiciu, împiedicându-l să dobândească și să se bucure, în sens juridic, de dreptul său de proprietate asupra terenului, nu putea totuși cunoaște întinderea reală a acestui prejudiciu în raport de care să aprecieze că poate introduce o acțiune în justiție care să satisfacă toate cerințele legale de admisibilitate, deci inclusiv aceea a unui interes născut și actual.

(ICCJ, Secția I civilă, decizia nr. 1451 din 22 iunie 2022)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Executarea cu întârziere a obligației, stabilite prin hotărâre judecătorească, de a încheia un contract de schimb. Contravaloarea lipsei de folosință. Momentul de la care începe să curgă termenul de prescripție a dreptului material la acțiune was last modified: noiembrie 18th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.