JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Contract de asigurare de răspundere profesională a executorului judecătoresc. Interpretarea clauzelor contractuale referitoare la cazurile de excludere a răspunderii asigurătorului

22 sept. 2022
Vizualizari: 62
  • NCC: art. 1358
  • NCC: art. 16 alin. (3) teza a II-a

Asigurătorul nu răspunde pentru orice faptă culpabilă a asiguratului, ci doar pentru faptele și riscurile preluate în asigurare, excluderile prevăzute expres în contractul de asigurare exonerând asigurătorul de obligația de plată a despăgubirii, acestea nefiind riscuri asigurate. Astfel, în cazul în care prin polița de asigurare de răspundere civilă profesională încheiată de executorul judecătoresc cu societatea de asigurare este prevăzută ca și caz de excludere culpa gravă, în mod corect instanța a analizat forma de vinovăție a pârâtului, raportat la dispozițiile art. 16 și art. 1358 C. civ., reținând că fapta a fost comisă dintr-o culpă gravă și nu reprezintă un risc asigurat conform contractului de asigurare.

(ICCJ, Secția a II-a civilă, decizia nr. 1728 din 22 septembrie 2022)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Contract de asigurare de răspundere profesională a executorului judecătoresc. Interpretarea clauzelor contractuale referitoare la cazurile de excludere a răspunderii asigurătorului was last modified: noiembrie 4th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.