JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Contestație formulată împotriva dispoziției emisă în temeiul Legii nr. 10/2001. Invocarea încălcării de către instanța de apel a limitelor învestirii. Principiul rolului activ al judecătorului. Calificarea corectă a dispozițiilor legale aplicabile cauzei

27 ian. 2016
Vizualizari: 78
  • C.proc.civ. din 1865: art. 129
  • Legea nr. 10/2001: art. 21
  • Legea nr. 10/2001: art. 29

Chiar dacă reclamanții, prin motivele de apel au invocat nerespectarea dispozițiilor art. 27 din Legea nr. 10/2001 ca motiv de nelegalitate a dispoziției emise în temeiul acestui act normativ, instanța era datoare să facă ea încadrarea juridică și să aplice textul de lege incident, cu atât mai mult cu cât această chestiune a aplicabilității art. 21 sau art. 27 (actual art. 29) din legea specială, a fost discutată cu ocazia dezbaterilor pe fond chiar din primul ciclu procesual. Prin urmare, instanța de apel a aplicat corect dispozițiile art. 21 alin. (1) din Legea nr. 10/2001, în condițiile în care, în litigii anterioare, s-a stabilit cu putere de lucru judecat că, la data intrării în vigoare a legii de retrocedare, imobilul preluat în baza Decretului nr. 92/1950 și solicitat prin notificare a fi restituit în natură, se afla în patrimoniul unei societăți cu capital majoritar de stat, neputându-se susține astfel, depășirea limitelor învestirii de către instanța de apel, prin prisma motivelor de apel invocate.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 149 din 27 ianuarie 2016)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Contestație formulată împotriva dispoziției emisă în temeiul Legii nr. 10/2001. Invocarea încălcării de către instanța de apel a limitelor învestirii. Principiul rolului activ al judecătorului. Calificarea corectă a dispozițiilor legale aplicabile cauzei was last modified: aprilie 27th, 2022 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.