JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Cerere formulată de debitoare, prin lichidatorul judiciar, de constatare a nulităţii absolute a unui contract de vânzare cum¬părare, având ca temei cauza ilicită, respectiv art. 948, art. 966, art. 968 din Codul civil de la 1864. Timbraj. Admisibilitate în raport de prevederile art. 117 alin. (2) lit. b) şi alin. (4) lit. a) şi d) din Legea nr. 85/2014

18 nov. 2019
Vizualizari: 18
  • Codul civil de la 1865: art. 948
  • Codul civil de la 1865: art. 966
  • Codul civil de la 1865: art. 968
  • Legea nr. 85/2014: art. 115 alin. (1)
  • Legea nr. 85/2014: art. 117 alin. (2) lit. b) şi alin. (4) lit. a) şi d)

Față de obiectul cererii de chemare în judecată, respectiv constatarea nulității absolute a unui contract de vânzare cumpărare și repunerea părților în situația anterioară și în considerarea faptului că cererea este formulată de debitoare prin lichidatorul judiciar, Curtea apreciază că este incident art. 115 alin. (1) din Legea nr. 85/2014, care stipulează că toate acțiunile introduse de administratorul judiciar sau de lichidatorul judiciar în aplicarea dispozițiilor prezentului capitol, inclusiv pentru recuperarea creanțelor, sunt scutite de taxe de timbru.
Acțiunea în anularea actelor frauduloase prevăzută de art. 117 din Codul insolvenței are un domeniu de aplicare limitat la constituirile sau transferurile de drepturi patrimoniale către terți, realizate de către debitor, în perioada numită suspectă, prin acte și operațiuni frauduloase sau care depășesc limitele normale ale activității sale.
Instituirea unui regim special în cadrul procedurii insolvenței pentru anularea actelor frauduloase nu interzice de plano exercitarea căii de drept comun în situația în care partea nu are deschisă calea specială.
Prin instituirea unui regim derogatoriu cu particularitățile aferente anulării actelor frauduloase, astfel cum este prevăzut în cadrul art. 117 122 din Legea nr. 85/2014, legiuitorul a urmărit acordarea unei protecții suplimentare debitorului aflat în insolventă în vederea respectării principiul maximizării averii acestuia, și nu blocarea accesului la justiție prin eliminarea oricăror acțiuni de drept comun care vizează valabilitatea actelor juridice încheiate de debitor anterior intrării în insolvență, respectiv a actelor încheiate în afara perioadei suspecte sau actelor care nu se circumscriu în totalitate cerințelor impuse de legea insolvenței, respectiv a cauzelor speciale de nulitate.

(Curtea de Apel București, s. a VI-a civ., Decizia civilă nr. 1903 din data de 18 noiembrie 2019)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Cerere formulată de debitoare, prin lichidatorul judiciar, de constatare a nulității absolute a unui contract de vânzare cum¬părare, având ca temei cauza ilicită, respectiv art. 948, art. 966, art. 968 din Codul civil de la 1864. Timbraj. Admisibilitate în raport de prevederile art. 117 alin. (2) lit. b) și alin. (4) lit. a) și d) din Legea nr. 85/2014 was last modified: decembrie 24th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.