JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Cerere de autorizare a executării obligaţiei de a face stabilită prin titlul executoriu. Competenţă teritorială

11 oct. 2022
Vizualizari: 103
  • NCPC: art. 622
  • NCPC: art. 651 alin. (1) - (3)
  • NCPC: art. 904

Potrivit art. 904 C.proc.civ., solicitarea creditorului de autorizare a executării obligației de a face se introduce la instanța de executare, care este definită de art. 651 alin. (1) C.proc.civ. ca fiind judecătoria în cărei rază se află, la data sesizării organului de executare, domiciliul sau, după caz, sediul debitorului, dacă nu există reglementări derogatorii.
Odată stabilită instanța de executare în raport de criteriile teritoriale prevăzute de norma menționată, aceasta va rămâne aceeași pe întreaga procedură, fiind unica instanță competentă material și teritorial a soluționa toate cererile și incidentele apărute în cursul executării silite, cu excepția cazurilor în care legea prevede în mod expres altfel.
Prin urmare, competența de soluționare a cauzei întemeiate pe dispozițiile art. 904 C.proc.civ. revine instanței care a încuviințat cererea de executare silită, ca instanță de executare.

(ICCJ, Secția I civilă, decizia nr. 1842 din 11 octombrie 2022)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Cerere de autorizare a executării obligației de a face stabilită prin titlul executoriu. Competență teritorială was last modified: noiembrie 10th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.