JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acţiune privind anularea dispoziţiei emise de Primar prin care a fost respinsă cererea de restituire în natură a unui imobilul şi s-a propus acordarea de despăgubiri. Obligarea Statului Român prin Ministerul Finanţelor Publice la plata valorii de circulaţie a imobilul în litigiu. Încălcarea, de către instanţele fondului, a prevederilor legii speciale care statuează asupra despăgubirilor

31 mart. 2011
Vizualizari: 82
  • Legea nr. 10/2001

Faptul că Fondul Proprietatea nu ar fi funcțional – deși potrivit jurisprudenței recente a instanței de contencios european s-a consemnat că s-au înregistrat evoluții în ce privește funcționalitatea și plata sumelor datorate – nu justifică suprimarea unei proceduri legale, cea prevăzută de Titlul VII din Legea nr. 247/2005, pentru a pune în locul ei alta, creată pe cale pretoriană.
Invocata nefuncționalitate a Fondului Proprietatea atrage obligația pentru stat de a adopta măsurile adecvate pentru a-l face funcțional, iar nu obligația pentru instanțele judecătorești de a legifera, punând în locul măsurilor reparatorii legale altele, stabilite pe cale jurisprudențială, pentru că aceasta ar însemna depășirea funcției jurisdicționale a instanței.

(I.C.C.J., secția civilă și de proprietate intelectuală, decizia nr. 2966 din 31 martie 2011)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acțiune privind anularea dispoziției emise de Primar prin care a fost respinsă cererea de restituire în natură a unui imobilul și s-a propus acordarea de despăgubiri. Obligarea Statului Român prin Ministerul Finanțelor Publice la plata valorii de circulație a imobilul în litigiu. Încălcarea, de către instanțele fondului, a prevederilor legii speciale care statuează asupra despăgubirilor was last modified: octombrie 28th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.