JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acţiune în revendicare. Apel incident. Respingerea apelului principal fără cercetarea fondului, urmare a reţinerii puterii de lucru judecat a unei hotărâri judecătoreşti pronunţate în procedura prevăzută de Legea nr. 10/2001. Consecinţe. Recurs formulat de o parte care nu are interes. Inadmisibilitate.

13 oct. 2015
Vizualizari: 122

§1. Instituția aderării la apel, reglementată de art. 293 alin. (1) Cod procedură civilă (1865), are un caracter accesoriu și subsidiar față de apelul principal, ceea ce determină un raport de dependență între cele două cereri – apelul principal și apelul incident. Dacă apelul principal nu a fost analizat pe fondul său, instanța reținând aplicabilitatea principiului de drept electa una via și a efectelor puterii de lucru judecat ale hotărârii pronunțate cu privire la același imobil în litigiul purtat între părți în temeiul Legii nr. 10/2001, aderarea la apel rămâne fără efecte, aplicabile fiind dispozițiile art. 293 alin. (2) Cod procedură civilă (1865).

§2. Nu există interes în formularea recursului de către un pârât atunci când, prin sentința pronunțată în primă instanță s-a respins acțiunea principală, fără să se instituie obligații în sarcina acestuia, respectivul pârât nu a formulat cerere de apel sau de aderare la apel, iar prin decizia pronunțată nu a fost obligată în niciun fel. Într-o astfel de situație, recursul declarat de acel pârât nu îndeplinește cerința ca interesul să fie actual, calea de atac exercitată rămânând fără o finalitate practică din punct de vedere juridic, fără niciun efect juridic, soluția în atare situație fiind aceea de respingere a recursului lipsit de interes, ca inadmisibil.

(Curtea de Apel Constanța, s. I civ., decizia nr. 2153 din 13 octombrie 2015)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acțiune în revendicare. Apel incident. Respingerea apelului principal fără cercetarea fondului, urmare a reținerii puterii de lucru judecat a unei hotărâri judecătorești pronunțate în procedura prevăzută de Legea nr. 10/2001. Consecințe. Recurs formulat de o parte care nu are interes. Inadmisibilitate. was last modified: aprilie 4th, 2022 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.