JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acordarea de despăgubiri decurgând din constatarea existenţei unei erori judiciare. Prescripție extinctivă

12 iun. 2018
Vizualizari: 150
  • NCPP: 538-539

Dispozițiile art. 538-539 C. proc. pen. cer ca persoana care solicită despăgubiri pentru producerea unei erori judiciare să fi fost condamnată definitiv sau să fi fost privată nelegal de libertate în cursul urmăririi penale, iar reclamanții nu au dovedit nici în persoana lor și nici a lui I. îndeplinirea acestei condiții. Realizarea unei percheziții domiciliare sau aducerea în fața organelor de anchetă pentru audieri constituie împrejurări care nu pot fi asimilate celor două cerințe legale, o interpretare extensivă a celor două condiții nefiind permisă, conform principiului „unde legea nu distinge, nici interpretul nu trebuie să distingă” („”ubi lex non distinquit, nec nos distinquere debemus”).
Din perspectiva răspunderii civile delictuale, care este reglementată de Codul civil și supusă regulilor instituite de Decretul nr. 167/1958 privind prescripția extinctivă, nu prezintă relevanță împrejurarea că reclamanților nu li s-a comunicat ordonanța de scoatere de urmărire penală și modul de aplicare al art. 246 alin. (1) din vechiul C. proc. pen., acest aspect având semnificație juridică numai dacă ar fi fost aplicabil în cauză termenul de prescripție de 18 luni prevăzut de art. 506 alin. (2) C. proc. pen.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 2329 din 12 iunie 2018)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acordarea de despăgubiri decurgând din constatarea existenței unei erori judiciare. Prescripție extinctivă was last modified: iulie 9th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.