Eugen Hurubă: Este nevoie de reglementări clare, de imparțialitate și independență pentru a eficientiza sistemul și de a întări încrederea justițiabililor în actul de justiție

25 iul. 2017
Vizualizari: 2115

Eugen Hurubă: Mulțumesc, d-le profesor. Voi fi foarte concis, pentru că am de îndeplinit doar un mandat din partea președintelui Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești, dl executor judecătoresc Marius Morar, care nu a putut fi prezent astăzi, la această manifestație.

D-le președinte, onorată asistență, stimați colegi, permiteți-mi să încep prin a mulțumi pentru invitația care ne onorează, atât pe noi, cât și pe întregul corp profesional al executorilor judecătorești și suntem bucuroși că avem posibilitatea să ne exprimăm în cadrul acestei întâlniri câteva gânduri cu ocazia Zilei Justiției.

Cu toții și fiecare dintre noi facem parte din câte o profesie juridică. Noi reprezentăm profesia de executor judecătoresc. Peste 450 de acte reglementate de Noul Cod de Procedură Civilă sunt necesare a fi întocmite în procedura de executare silită în ceea de-a doua etapă a procesului civil. Executorul judecătoresc îndeplinește o funcție, în tot angrenajul justiției, al statului de drept, ministrul Justiției numindu-l în această funcție tocmai pentru a-i recunoaște astfel rolul și poziția. Dorința societății românești de modernizare, de reformă a justiției, aduce cu sine dezvoltarea profesiei noastre, a executorilor judecătorești. Noul Cod de Procedură Civilă a adus multe noutăți în activitatea de executare silită, având peste o sută de articole în plus dedicate acestei activități. Astfel, actuala reglementare este mult mai bogată, mult mai detaliată la nivel procedural și al actelor întocmite. Este recunoscută implicit importanța activității de executare silită în viața cetății și nu numai. Este nevoie de reglementări clare, de imparțialitate și independență pentru a eficientiza sistemul și de a întări încrederea justițiabililor în actul de justiție. Uneori aceste exigențe, însă, sunt înlăturate prin diferite proiecte de acte normative, făcute fără consultarea specialiștilor, respectiv a executorilor judecătorești.

Executorul judecătoresc este nevoit să țină pasul cu modernizarea societății, cu noile realități economice, juridice și sociale, cu multiplele modificări legislative. Cu titlu de exemplu, dar relevant, ne putem referi la faptul că majoritatea modificărilor survenite de la momentul intrării în vigoare al Codului de Procedură Civilă vizează aspecte de executare silită.

Toate cele de mai sus reprezintă provocări pentru instituția executorului judecătoresc și pentru întregul corp profesional. Aceasta solicită claritate, disciplină, siguranță în activitatea desfășurată, iar noi suntem siguri că putem face față acestor provocări.

Astăzi, cu ocazia sărbătoririi Zilei Justiției, executorii judecătorești transmit un mesaj de unitate, de solidaritate pentru a construi o justiție modernă, independentă și imparțială care să ofere încredere cetățenilor. Mulțumindu-vă încă o dată, urez tuturor juriștilor mult succes în activitatea profesională. Vă mulțumesc!

Eugen Hurubă: Este nevoie de reglementări clare, de imparțialitate și independență pentru a eficientiza sistemul și de a întări încrederea justițiabililor în actul de justiție was last modified: iulie 25th, 2017 by Eugen Hurubă

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Eugen Hurubă

Eugen Hurubă

Este conf. univ. dr. la Facultatea de Științe Economice, Juridice și Administrative a Universității „Petru Maior” din Tîrgu Mureș și doctor în drept procesual civil al Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu din 2011, cu distincţia Magna Cum Laude, cu teza „Contestația la executare în materie civilă”, coordonată de prof. univ. dr. Ioan Leș.
A mai scris: