Discursul domnului Eugen Hurubă cu ocazia Festivității de decernare a Premiilor Revistei Române de Drept Privat pentru anul 2019

16 nov. 2020
Vizualizari: 557

Dle Director al Revistei Române de Drept Privat, prof. univ. dr. Valeriu Stoica, dle Redactor-șef al Revistei Române de Drept Privat, prof. univ. dr. Mircea Dan Bob, doamnelor și domnilor membri ai Consiliului științific al Revistei Române de Drept Privat, doamnelor și domnilor membri ai Colegiului de redacție al Revistei Române de Drept Privat, dle Director al Editurii Universul Juridic, doamnelor și domnilor invitați,

De mulți ani, nici nu mai contează câți, Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești din România este partener al Revistei Române de Drept Privat, susținând acordarea Premiului „Traian Ionașcu” pentru cea mai bună carte a anului precedent în domeniul dreptului privat. Așa cum s-a anunțat deja, pentru cea mai bună carte a anului 2019 din acest domeniu, al dreptului privat, premiul a fost acordat lucrării Codul de procedură civilă. Comentarii și explicații, semnată de un colectiv de autori, cu toții avocați, coordonați de prof. univ. dr. Gheorghe Piperea. A fost anunțat întregul colectiv, nu-l voi mai relua.

Cu voia dvs., voi rosti câteva cuvinte despre această lucrare. Lucrarea își propune să ofere un instrument practic și util destinat practicienilor dreptului procesual civil. Aplicarea în timp a normelor de drept procesual civil impune deseori o revizuire doctrinară în concordanță cu modificarea normelor de drept procesual civil, precum și analiza detaliată a ultimelor modificări aduse Codului de procedură civilă, mai ales a celor aduse prin Legea nr. 310/2018.

Autorii acestei lucrări analizează deciziile privind excepțiile de neconstituționalitate, hotărârile preliminare și deciziile în interesul legii pronunțate de-a lungul celor șapte ani scurși de la aplicarea noii reglementări procesual civile și, totodată, acolo unde practica judiciară o permite, sunt rezumate decizii de speță menite a explicita modalitatea de interpretare a textelor de lege. Au fost incluse și analizate peste 1.500 de decizii, întemeiate, bineînțeles, pe dispozițiile noului Cod de procedură civilă, intrat în vigoare pe 15 februarie 2013. Autorii și-au propus și au reușit cu prisosință ca, prin comentariile care însoțesc textul de lege și jurisprudența relevantă, să ofere soluții concrete provocărilor generate de aplicarea noilor norme procesual civile atât în litigiile de drept comun, cât și în cele supuse procedurilor speciale.

Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești din România este onorată să ofere acest premiu colectivului de autori amintit, cu atât mai mult cu cât lucrarea premiată, din cele peste 2.000 de pagini, dedică aproape 500 de pagini executării silite. Pentru tot ceea ce este cuprins în această lucrare deosebită, mulțumim autorilor și le dorim succese profesionale, dar și o activitate de cercetare prolifică.

De asemenea, nu în ultimul rând, aș vrea să profit de ocazie și, considerându-mă membru al marii familii de reviste ale Universului Juridic, conducând Revista Română de Executare Silită, să transmit colegilor noștri, cei care se ocupă de Revista Română de Drept Privat, multe realizări în continuare și să ne bucure cu frumoasele și puternicele articole pe care le cuprind în paginile acestei reviste, așa cum ne-am obișnuit de mulți ani.

Mulțumesc tuturor: în primul rând, autorilor și, nu în ultimul rând, conducerii Revistei Române de Drept Privat.

Discursul domnului Eugen Hurubă cu ocazia Festivității de decernare a Premiilor Revistei Române de Drept Privat pentru anul 2019 was last modified: noiembrie 16th, 2020 by Eugen Hurubă

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Eugen Hurubă

Eugen Hurubă

Este conf. univ. dr. la Facultatea de Științe Economice, Juridice și Administrative a Universității „Petru Maior” din Tîrgu Mureș și doctor în drept procesual civil al Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu din 2011, cu distincţia Magna Cum Laude, cu teza „Contestația la executare în materie civilă”, coordonată de prof. univ. dr. Ioan Leș.
A mai scris: