Tribunalul Specializat Cluj. 2023. Procedură secundară de faliment admisă la cererea practicienilor desemnați în procedura principală de insolvență

7 nov. 2023
Vizualizari: 250
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Cum pot fi evitate excepțiile lipsei capacității de folosință a debitorului și inadmisibilității procedurii secundare de insolvență a unei societăți cu COMI într-un stat membru și sucursală în România?

Prin Încheierea pronunțată la data de 07.03.2023, Tribunalul Specializat Cluj a admis cererea deschidere a procedurii secundare de faliment a unei societăți cu sediul principal (COMI) într-un stat membru UE și sucursală (establishment-sediu) în România, cerere formulată de lichidatorii judiciari desemnați pentru societate în procedura deschisă în statul în care societatea are COMI. Au fost calificate cererile creditorilor români de deschidere a procedurii principale de insolvență, respectiv a procedurii secundare de insolvență, împotriva societății cu sediul în alt stat membru și împotriva sucursalei din România ca și declarații de creanță. Printre argumentele reținute de instanță au fost și aplicabilitatea prevederilor art. 3 alin. (2) și (3), art. 19, art. 20, art. 34, art. 35 și art. 37 alin. (1) lit. a) din Regulamentul (UE) 2015/848 privind procedurile de insolvență.

Speța este deosebit de importantă pentru că demonstrează cum se pot evita admiterea excepției lipsei capacității de folosință a debitoarei, respectiv admiterea excepției inadmisibilității acțiunii de deschidere a procedurii secundare/teritoriale de insolvență formulată de creditorii români în contradictoriu cu societatea debitoare prin sucursală.

Soluție propusă de autorul comentariilor. Cererea se formulează de către creditorii români în contradictoriu cu societatea cu sediul principal în statul membru UE unde aceasta are COMI. Se citează societatea la sediul principal din statul membru UE, prin practicienii desemnați în procedura principală de insolvență, dacă s-a deschis o astfel de procedură, și la sediul sucursalei din România. Se solicită judecătorului sindic român să facă aplicarea prevederilor art.38 alin 1 din Regulamentul 848/2015, potrivit cu care „o instanță sesizată cu o cerere de deschidere a unei proceduri secundare de insolvență notifică acest lucru de îndată practicianului în insolvență sau debitorului în posesie din procedura principală de insolvență și îi oferă posibilitatea de a fi audiat cu privire la cerere”.

Hotărârea instanței este disponibilă la sursa informației.

(Copyright: freeepik.com)

Sursa informației

Vezi și ÎCCJ. Decizia nr. 6/15.05.2023 (RIL) Efecte asupra procedurii insolvenței, ca procedură de executare silită colectivă, cu caracter special. În considerarea prevederilor art. 227 alin. (2) din Codul civil, sediile sucursalelor, reprezentanțelor teritoriale ori punctelor de lucru sunt sedii (secundare) ale persoanei juridice înseși, ce corespund noțiunii de „sediu al debitorului”

 

Tribunalul Specializat Cluj. 2023. Procedură secundară de faliment admisă la cererea practicienilor desemnați în procedura principală de insolvență was last modified: noiembrie 7th, 2023 by Nicoleta Mirela Năstasie

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice