Solicitare privind obligarea pârâtei la plata de despăgubiri aferente sumelor reţinute prin procesele-verbale şi deciziile de sancţiuni multianuale şi actualizarea acestor sume cu indicele de inflaţie pentru perioada cuprinsă între data reţinerilor nelegale şi până la data plăţii

30 oct. 2023
Vizualizari: 605
  • Legea nr. 554/2004: art. 19
  • NCPC: art. 123 alin. (1)
  • NCPC: art. 133 pct. 2
  • NCPC: art. 135

Prin cererea de chemare în judecată înregistrată la data de 02.03.2022 pe rolul Tribunalului Brașov – secția a II-a civilă, de contencios administrativ și fiscal, reclamanta A. S.R.L. a solicitat, în contradictoriu cu pârâta Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, în temeiul art. 19 din Legea nr. 554/2004, obligarea pârâtei la plata următoarelor sume cu titlu de despăgubiri:

1. 186.049,01 RON, reprezentând dobânda legală aferentă debitului principal în cuantum de 2.182.768,85 RON, cu titlu de subvenții pentru campaniile agricole 2010 – 2014, sumă reținută parțial/compensată în baza Proceselor-verbale 2010 -2014, calculată provizoriu de la data compensării din oficiu realizate de APIA și până la data plății (restituirii) efective/data prezentei cereri, cuantumul exact al dobânzii legale urmând a fi stabilit prin expertiză. Dobânda legală a fost solicitată și în continuare, până la data restituirii efective și integrale a debitului principal;

2. actualizarea cu indicele de inflație a debitului principal de 2.182.768,85 RON, suma ce va fi stabilită prin expertiză, pentru perioada cuprinsă între data reținerilor/compensărilor nelegale și până la data plății;

3. 41.655,17 RON, reprezentând dobânda legală aferentă debitului principal de 426.108,83 RON cu titlu de subvenții pentru campaniile agricole 2012 – 2013, sumă reținută/compensate de APIA în baza Deciziilor de sancțiuni multianuale 2012-2013, calculate provizoriu de la data compensărilor din oficiu realizate de APIA și până la data formulării cererii de chemare în judecată, cuantumul exact al dobânzii legate urmând a fi stabilit prin expertiză. Dobânda legala a fost solicitată și în continuare până la data restituirii efective și integrale a debitului principal.

4. actualizarea cu indicele de inflație a debitului principal de 426.108,83 RON, sumă ce va fi stabilită prin expertiză, pentru perioada cuprinsă între data reținerilor/compensărilor nelegale și până la data plății.

(I.C.C.J., SCAF, decizia nr. 343 din 25 ianuarie 2023)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Înalta Curte de Casație și Justiție sesizată cu stabilirea regulatorului de competență, în conformitate cu dispozițiile art. 135 din C. proc. civ., republicat, analizând obiectul cauzei deduse judecății și dispozițiile legale incidente, va stabili competența de soluționare a cauzei în favoarea Curții de Apel Brașov – secția contencios administrativ și fiscal, pentru considerentele ce urmează:

1. Argumentele de fapt și de drept relevante

Înalta Curte constată că, în cauză ne aflăm în fața unui conflict negativ de competență tipic, întrucât dispozițiile art. 133 pct. 2 din C. proc. civ., republicat, dispun că există conflict de competență când două sau mai multe instanțe și-au declinat reciproc competența de a judeca același proces.

Problema de drept care a generat conflictul negativ de competență privește norma de drept aplicabilă din perspectiva obiectului cererii de chemare în judecată.

Reclamanta A. S.R.L. a învestit instanța de contencios administrativ cu o acțiune prin care a solicitat, în contradictoriu cu pârâta Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, în temeiul art. 19 din Legea nr. 554/2004, obligarea pârâtei la plata de despăgubiri aferente sumelor reținute prin procesele-verbale 2010-2014 și Deciziile de sancțiuni multianuale 2012-2013, precum și actualizarea acestor sume cu indicele de inflație pentru perioada cuprinsă între data reținerilor/compensărilor nelegale și până la data plății.

Potrivit art. 19 alin. (1), (2) și (3)din Legea nr. 554/2004: „(1) Când persoana vătămată a cerut anularea actului administrativ, fără a cere în același timp și despăgubiri, termenul de prescripție pentru cererea de despăgubire curge de la data la care acesta a cunoscut sau trebuia să cunoască întinderea pagubei.

(2) Cererile se adresează instanțelor de contencios administrativ competente, în termenul de un an prevăzut la art. 11 alin. (2). (…)

(3) Cererile prevăzute la alin. (2) se supun normelor prezentei legi în ceea ce privește procedura de judecată și taxele de timbru”.

Având în vedere raportul de accesorialitate dintre cererea de acordare a despăgubirilor în temeiul dispozițiilor art. 19 din Legea nr. 554/2004, se impun a fi reținute dispozițiile art. 123 alin. (1) C. proc. civ., potrivit cărora: „Cererile accesorii, adiționale, precum și cele incidentale se judecă de instanța competentă pentru cererea principală, chiar dacă ar fi de competența materială sau teritorială a altei instanțe judecătorești, cu excepția cererilor prevăzute la art. 120”.

Prin urmare, întrucât cererea de acordare a despăgubirilor este accesorie acțiunilor ce au avut ca obiect anularea actelor administrative și cum aceste acțiuni au fost soluționate în primă instanță de Curtea de Apel Brașov – secția contencios administrativ și fiscal, acesteia îi revine și competența de soluționare a cererii de despăgubire întemeiate pe dispozițiile art. 19 din Legea nr. 554/2004.

Faptul că reclamanta nu a învestit instanța cu o cerere de acordare a despăgubirilor odată cu acțiunea în anularea actului, ci a formulat cererea de despăgubire printr-o acțiune principală separată, după admiterea acțiunii de anulare a actelor administrative atacate, nu prezintă relevanță în ceea ce privește competența de soluționare a cererii de despăgubire și nu poate determina stabilirea unei ate competențe decât cea prevăzută de legiuitor, în condițiile în care norma de competență incidentă este clară, stabilind că aceasta se soluționează de către instanța care a soluționat și acțiunea în urma căreia s-a născut dreptul la despăgubiri întemeiat pe art. 19 din Legea nr. 554/2004.

Astfel fiind, Înalta Curte constată că în speță competența de soluționare a cererii de despăgubiri întemeiate pe art. 19 din Legea nr. 554/2004 revine Curții de Apel Brașov – secția contencios administrativ și fiscal.

2. Temeiul legal al soluției adoptate

Pentru considerentele expuse, în temeiul art. 135 alin. (1) și (4) C. proc. civ., Înalta Curte va stabili competența de soluționare a cauzei, în primă instanță, în favoarea Curții de Apel Brașov – secția contencios administrativ și fiscal.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Sursa informației: www.scj.ro.

Solicitare privind obligarea pârâtei la plata de despăgubiri aferente sumelor reținute prin procesele-verbale și deciziile de sancțiuni multianuale și actualizarea acestor sume cu indicele de inflație pentru perioada cuprinsă între data reținerilor nelegale și până la data plății was last modified: octombrie 30th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.