Site-urile web, sub lupa proprietății intelectuale (I): Web Scraping

23 feb. 2022
Vizualizari: 579

I. Introducere

Protecția drepturilor de proprietate intelectuală în mediul online este un subiect a cărui complexitate derivă tocmai din numeroasele aspecte tehnice relativ inaccesibile și ininteligibile pentru un destinatar nespecializat. „Universul” online se caracterizează printr-o dinamică incredibilă, instrumentele juridice clasice fiind adeseori neadaptate (și chiar inadaptabile, în pofida eforturilor doctrinei sau a jurisprudenței) realităților tehnologice contemporane.

Trendul mondial de digitalizare și de trecere în online a multor aspecte din viața cotidiană (tranziția de la plata la ghișeu, la plata la Ghișeul.ro – tranziția de la școala fizică la școală online și multe altele asemenea) implică necesitatea unei mai bune cunoașteri a instrumentelor digitale din perspectivă juridică.

Legătura dintre om și online, accesul unei persoane la vasta dimensiune a internetului trece printr-un prim portal: pagina web. Când căutăm informații pe internet, în realitate ne lovim de pagini web – începând cu pagina motorului de căutare și terminând cu pagina pe care vom găsi informația sau conținutul dorit. Pagina web este rama prin care „vedem” Internetul și prin care îl percepem. Totodată, pagina web este o componentă cheie, indispensabilă oricărei activități comerciale. O veritabilă carte de vizită, aptă să convingă și să atragă clientela – un element ce contribuie la conturarea unei imagini a comerciantului.

Având în vedere necesitatea unei mai bune înțelegeri a aspectelor tehnologice ce ne înconjoară și în speranța de a oferi un instrument juridic util atât pentru practicieni ai dreptului, precum și pentru specialiști în domeniul tehnologiei informației, autorul propune ca, printr-o serie de articole relevante, să antameze subiectul drepturilor de proprietate intelectuală în materia site-urilor web, precum și a practicilor și mecanismelor care pot constitui o încălcare a dispozițiilor legale în materie de proprietate intelectuală.

Astfel, acest prim articol va antama subiectul Web Scraping-ului, stabilind o serie de coordonate conceptuale și clarificând o serie de situații, în care acest mecanism se poate circumscrie unor manifestări licite sau unor veritabile încălcări ale drepturilor de proprietate intelectuală.

II. Preluarea conținutului altor site-uri și afișarea pe site-ului propriu

 Scraping-ul (alternativ denumit și harvesting sau data extraction) reprezintă o tehnică constând în colectarea unor informații de pe pagini web, de o manieră automată și sistematică prin intermediul unui program de calculator special realizat în acest sens.

Întrucât informația are o valoare intrinsecă deosebită, nu este dificil a observa multiplele utilizări ale web scraping-ului: în sfera comerțului electronic, scraping-ul asigură o monitorizare a prețului afișat pe paginile web ale competitorilor;  în marketing, feedback-ul clienților despre un anumit produs sau serviciu este colectat în vederea ajustării propriei strategii de branding.

Totodată, scraping-ul are multiple valențe și în sfera politică – companii specializate în consultanță politică colectează informații (de pe Facebook – spre exemplu, de câte ori și în ce context a apărut numele unui politician în comentarii și postări) și oferă analize cu privire la sentimentele, dorințele și comportamentul alegătorilor. De asemenea, activitățile de cercetare științifică în diverse domenii (neuropsihologie) presupun colectarea unor informații de pe internet în vederea modelării unor tipare ale comportamentului uman (…).

Materialul integral este disponibil aici.

Site-urile web, sub lupa proprietății intelectuale (I): Web Scraping was last modified: februarie 23rd, 2022 by Alexandru-Laurențiu Mihai

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice