Ordonanța privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului

Vizualizari: 314

Directiva Europeană nr. 2019/904 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului va fi transpusă și în legislația românească, începând cu data de 2 septembrie 2021, prin Ordonanța nr. 6/2021 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului („Ordonanța”).

Actul normativ are obiectivul de a preveni și de a reduce impactul anumitor produse din plastic asupra mediului și asupra sănătății umane. Acesta are în vedere anumite produse din plastic de unică folosință („Produsele”), clasificate în câteva categorii cuprinse în anexa sa.

În vederea reducerii cantitative a consumului de Produse, Ordonanța stabilește următoarele obligații în sarcina operatorilor economici care le introduc pe piața națională: a) reducerea progresivă a cantităților astfel: 5% pentru anul 2023, 10% pentru anul 2024, 15% pentru anul 2025 și 20% pentru anul 2026, raportat la anul 2022; b) declararea anuală la Administrația Fondului pentru Mediu ( „AFM”) a cantităților introduse pe piață în anul precedent; c) raportarea anuală a măsurilor adoptate pentru atingerea acestor obiective, până la data de 1 februarie a anului următor.

În acest sens, în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a Ordonanței, va fi elaborat un formular de declarație a Produselor introduse pe piață, iar în 12 luni de la același moment, se va aproba procedura de înregistrare într-un registru electronic național al AFM a operatorilor economici care introduc pe piața națională: (i) alternative reutilizabile durabile sau care nu conțin plastic la anumite Produse; (ii) sticle PET care conțin plastic reciclat; (iii) plastic reciclat pentru a fi încorporat în sticle PET.

În plus, în sarcina operatorilor economici care comercializează cu amănuntul, precum și a celor care, în scopul comercializării produselor proprii, utilizează anumite Produse, au fost stabilite obligații de informare a consumatorilor. Sunt vizați operatorii care utilizează sau comercializează pahare pentru băuturi (inclusiv capacele); recipiente pentru alimente, cum ar fi cutiile cu sau fără capac pentru alimente gata de consum imediat, fără pregătire suplimentară, consumate de regulă direct din recipient, inclusiv cele pentru meniuri de tip fast-food sau alte meniuri gata pentru consum imediat, cu excepția recipientelor pentru băuturi, a farfuriilor, a pachetelor și foliilor din material flexibil care conțin produse alimentare („Recipiente pentru alimente”).

Astfel, acești operatori economici sunt obligați să: a) ofere consumatorului posibilitatea de a alege la punctele de vânzare alternative reutilizabile, adecvate și durabile sau care nu conțin plastic; b) aplice un preț de vânzare pentru Produsele furnizate; c) evidențieze distinct pe documentele de vânzare prețul Produselor și să afișeze valoarea la loc vizibil la punctul de vânzare.

Începând cu data de 2 septembrie 2021, se interzice introducerea pe piață a produselor fabricate din materiale plastice oxodegradabile și a următoarelor Produse: bețișoare pentru urechi (cu excepția celor de uz medical); tacâmuri (furculițe, cuțite, linguri, bețișoare chinezești); farfurii; paie pentru băuturi (cu excepția celor de uz medical sau științific); agitatoare pentru băuturi; bețele baloanelor (cu excepția baloanelor de uz industrial sau profesional, nedistribuite consumatorilor); Recipientele pentru alimente fabricate din polistiren expandat.

Materialul integral poate fi consultat aici.

Ordonanța privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului was last modified: septembrie 8th, 2021 by Denisa Loredana Moldovan

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice