Procedura privind determinarea consumului de energie electrică în caz de înregistrare eronată şi în sistem pauşal (Ordinul ANRE nr. 121/2015)

12 aug. 2015
Vizualizari: 13791

Despre

  • M. Of. nr. 594 din 6 august 2015
  • Ordinul ANRE nr. 121/2015
  • Procedura privind determinarea consumului de energie electrică în caz de înregistrare eronată şi în sistem pauşal

Art. 6 la primul alineat prevede: Consumul de energie electrică înregistrat eronat se corectează în conformitate cu prevederile prezentei proceduri.

De asemenea, potrivit celui de-al doilea alineat, consumul de energie electrică înregistrat eronat care nu poate fi corectat, precum și consumul de energie electrică neînregistrat se determină în sistem paușal, în conformitate cu prevederile prezentei proceduri.

Cap. III („Corectarea consumului de energie electrică înregistrat eronat”)

Secț. 1 („Corectarea energiei electrice active”)

Potrivit art. 7, consumul de energie electrică activă înregistrat eronat în cazul unor deranjamente sau al unor erori de conectare a grupului de măsurare prevăzute la art. 5 se corectează cu un factor de corecție K, utilizând relația:

Wcor = We x K,

în care:

Wcor – cantitatea de energie electrică activă consumată, corectată;

We – cantitatea de energie electrică activă înregistrată eronat de contor.

Art. 8 prevede faptul că factorul de corecție K se alege în funcție de eroarea de conectare sau tipul de deranjament identificat.

Art. 9 la primul alineat stabilește faptul că valorile factorilor de corecție K pentru energia electrică activă în cazul grupurilor de măsurare cu contoare având trei sisteme de măsurare, în montaj direct, semidirect sau indirect, sunt prevăzute în anexa nr. 3, care face parte integrantă din prezenta procedură.

De asemenea, la al doilea alineat dispune faptul că valorile factorilor de corecție K pentru energia electrică activă în cazul grupurilor de măsurare cu contoare având două sisteme de măsurare, în montaj semidirect sau indirect, sunt prevăzute în anexa nr. 4, care face parte integrantă din respectiva procedură.

Art. 10 prevede următoarele:

„(1) Factorii de corecție K sunt constanți sau sunt variabili, în funcție de defazajul dintre tensiunea și curentul electric aferente consumului de energie electrică.

(2) Deoarece defazajul variază în timp, în funcție de regimul de consum de energie electrică activă și de energie electrică reactivă, se stabilește o valoare medie a acestuia pe durata de timp în care consumul de energie electrică a fost înregistrat eronat.

(3) La corectarea consumului de energie electrică se consideră că defazajul este același pe toate cele trei faze”.

Potrivit art. 11, defazajul utilizat la corectarea consumului înregistrat eronat stabilit în conformitate cu prevederile art. 10 alin. (2), se determină fie în baza datelor istorice de consum, fie pe baza măsurătorilor de energie activă și reactivă efectuate pentru o perioadă caracteristică de cel puțin 7 zile, dar nu mai mult de 30 de zile, după corectarea montajului, în condițiile în care nu se modifică regimul de funcționare și comportamentul de consum al clientului final.

Conform art. 12, OR și clientul final pot conveni de comun acord asupra unei alte metode de determinare a defazajului inclusiv apelând la un expert de terță parte.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Art. 13 prevede faptul că, în cazul constatării prezenței concomitente a două sau a mai multor tipuri de erori de conexiune sau deranjamente, care conduc fiecare la înregistrarea eronată a consumului de energie electrică, se aplică, după caz, succesiv, corecția corespunzătoare fiecărui tip de eroare.

Conform art. 14, consumul de energie electrică înregistrat eronat din cauza unor erori de programare a contorului se corectează pe baza datelor de măsurare înregistrate și a parametrilor de programare corectați.

Potrivit art. 15, consumul de energie electrică înregistrat de un contor identificat în afara clasei de exactitate metrologică se corectează pe baza erorii de măsurare stabilite în urma verificării metrologice a acestuia, prin adăugarea sau reducerea diferenței dintre consumul înregistrat și cel aferent clasei de exactitate în care grupul de măsurare ar fi trebuit să se încadreze.

Art. 16 prevede faptul că în cazul înregistrării eronate a consumului de energie electrică cu grupuri de măsurare având contoare electronice, consumul de energie electrică se corectează pe baza datelor de măsurare existente și înregistrate în jurnalul de evenimente, având în vedere procedurile elaborate de OR în conformitate cu prevederile Codului de măsurare a energiei electrice, aprobat de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), în vigoare.

Art. 17 prevede următoarele:

„(1) Durata pentru care se corectează consumul este intervalul de timp de la data când s-a produs evenimentul care a condus la înregistrarea eronată a energiei electrice, atunci când aceasta se poate stabili cu certitudine, sau intervalul de timp de la ultima citire a datelor de măsurare până la data remedierii situației care a condus la funcționarea necorespunzătoare a grupului de măsurare.

(2) Durata pentru care se corectează consumul se stabilește de OR în urma analizei istoricului de consum al clientului final și a evenimentelor relevante precum: înlocuiri ale contorului, întreruperi ale alimentării cu energie electrică, data încheierii contractelor de rețea și de furnizare și altele.

(3) Durata pentru care se corectează consumul nu poate depăși intervalul de timp de la ultima citire, respectiv 6 luni pentru clienții casnici și clienții finali noncasnici mici și, respectiv, 3 luni pentru clienții finali noncasnici mari.

(4) Încadrarea pe categorii a locurilor de consum se determină conform Regulamentului de furnizare”.

Secț. a 2-a („Corectarea energiei electrice reactive”)

Conform art. 18, consumul de energie electrică reactivă înregistrat eronat se corectează prin una dintre metodele alese în următoarea ordine de prioritate, în funcție de posibilitatea de aplicare:

a) pe baza erorii de măsurare stabilite în urma verificării metrologice ce indică funcționarea contorului în afara clasei de exactitate metrologică;

b) prin aplicarea factorului de putere mediu, stabilit pe baza înregistrărilor de energie electrică activă și reactivă corecte anterioare apariției defectului, la energia activă înregistrată în perioada de corectare a energiei electrice reactive;

c) pe baza istoricului de consum, în condițiile în care în perioada de defectare a grupului de măsurare s-a menținut structura de consum;

d) pe baza unei analize de consum, de comun acord cu clientul final.

Art. 19 prevede faptul că durata pentru care se corectează energia electrică reactivă se determină în mod similar cu cea aferentă energiei electrice active, conform prevederilor art. 17.

Cap. IV („Stabilirea consumului de energie electrică în sistem paușal”)

Art. 20 prevede următoarele:

„(1) Consumul de energie electrică se determină în sistem paușal prin una dintre metodele alese în următoarea ordine de prioritate, în funcție de posibilitatea de aplicare:

a) pe baza înregistrărilor contorului-martor, de comun acord cu clientul final;

b) pe baza consumului mediu rezultat din istoricul de consum al ultimilor 3 ani, stabilit pentru o perioadă de timp egală ca durată și similară cu cea în care grupul de măsurare nu a funcționat; în situația în care nu există un istoric de consum al ultimilor 3 ani, consumul mediu se stabilește pe baza istoricului de consum aferent unei perioade de 2 ani sau de 1 an;

c) pe baza măsurării energiei electrice efectuate pentru o perioadă caracteristică de cel puțin 7 zile, dar nu mai mult de 30 de zile, din momentul remedierii situației care a condus la nefuncționarea grupului de măsurare, în condițiile în care nu se modifică regimul de funcționare și comportamentul de consum al clientului final;

d) prin calcul, utilizând relația:

W = P x ku x D,

în care:

W – consumul de energie electrică;

P – puterea aprobată prin ATR/CR sau suma puterilor receptoarelor clientului final sau puterea limită termică pe care o permite secțiunea conductorului de alimentare;

ku – timpul de utilizare a puterii, exprimat în ore/lună;

D – intervalul de timp pentru care se determină consumul de energie electrică, exprimat în luni.

(2) OR justifică clientului final alegerea metodei de determinare a consumului de energie electrică în sistem paușal, dintre cele enumerate la alin. (1).

(3) Metoda de determinare a consumului de energie electrică în sistem paușal stabilită la alin. (1) lit. d) nu se aplică pentru clienții finali al căror consum se măsoară orar, precum și pentru clienții noncasnici mari”.

Potrivit art. 21, puterea utilizată la determinarea consumului de energie electrică în sistem paușal este, după caz:

a) puterea aprobată prin ATR/CR sau, în condițiile respectării prevederilor art. 22, suma puterilor receptoarelor clientului final, în cazurile precizate la art. 80 alin. (2) din Regulamentul de furnizare;

b) puterea limită termică pe care o permite secțiunea conductorului de alimentare, în cazul precizat la art. 80 alin. (3) din Regulamentul de furnizare, stabilită în conformitate cu anexa nr. 5, care face parte integrantă din prezenta procedură.

Art. 22 prevede faptul că OR poate stabili de comun acord cu clientul final determinarea consumului de energie electrică în sistem paușal pe baza sumei puterilor receptoarelor existente la locul de consum, stabilite inclusiv prin apelare la un expert de terță parte.

Conform art. 23, timpul de utilizare a puterii ku este, după caz:

a) cel stabilit în cadrul contractelor de distribuție/furnizare a energiei electrice în cazurile precizate la art. 80 alin. (2) pct. (i) și (ii) din Regulamentul de furnizare;

b) 50 de ore/lună pentru clienții finali casnici, respectiv 240 de ore/lună pentru clienții finali noncasnici mici, pentru cazurile precizate la art. 80 alin. (2) pct. (iii) din Regulamentul de furnizare;

c) 100 de ore/lună pentru clienții finali casnici, respectiv 480 de ore/lună pentru clienții finali noncasnici mici, pentru cazurile precizate la art. 80 alin. (3) din Regulamentul de furnizare.

Procedura privind determinarea consumului de energie electrică în caz de înregistrare eronată și în sistem paușal (Ordinul ANRE nr. 121/2015) was last modified: august 11th, 2015 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.