Procedura privind determinarea consumului de energie electrică în caz de înregistrare eronată şi în sistem pauşal (Ordinul ANRE nr. 121/2015)

12 aug. 2015
Vizualizari: 13798

Despre

  • M. Of. nr. 594 din 6 august 2015
  • Ordinul ANRE nr. 121/2015
  • Procedura privind determinarea consumului de energie electrică în caz de înregistrare eronată şi în sistem pauşal

Art. 24 prevede faptul că durata de determinare a consumului de energie electrică în sistem paușal este:

a) perioada de facturare stabilită în cadrul contractelor de rețea și de furnizare a energiei electrice, pentru cazurile precizate la art. 80 alin. (2) pct. (i) și (ii) din Regulamentul de furnizare;

b) intervalul de timp de la data când s-a produs evenimentul care a condus la neînregistrarea/înregistrarea eronată a energiei electrice, atunci când aceasta se poate stabili cu certitudine, sau intervalul de timp de la ultima citire a datelor de măsurare până la data remedierii situației care a condus la funcționarea necorespunzătoare a grupului de măsurare, în cazurile precizate la art. 80 alin. (2) lit. (iii) din Regulamentul de furnizare.

Art. 25 are următorul conținut:

„(1) Durata de determinare a consumului de energie electrică în sistem paușal se stabilește de OR în urma analizei istoricului de consum al clientului final și a evenimentelor relevante precum: înlocuiri ale contorului, întreruperi ale alimentării cu energie electrică, data încheierii contractelor de rețea și furnizare și altele.

(2) Durata de determinare a consumului de energie electrică în sistem paușal nu poate depăși intervalul de timp de la ultima citire, respectiv 6 luni pentru clienții casnici și clienții finali noncasnici mici și, respectiv, 3 luni pentru clienții finali noncasnici mari.

(3) În cazurile prevăzute la art. 80 alin. (3) din Regulamentul de furnizare se determină în sistem paușal consumul lunar de energie electrică, iar durata pentru care se aplică este cea stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă”.

Cap. V („Decontarea consumului de energie electrică corectat/stabilit în sistem paușal”)

Art. 26 prevede următoarele:

„(1) Corectarea/Stabilirea consumului de energie electrică în conformitate cu prevederile prezentei proceduri conduce la regularizarea decontărilor între OR, furnizor și clientul final, în conformitate cu prevederile contractuale și ale reglementărilor în vigoare.

(2) Pentru intervalele pentru care, conform regulilor pieței angro de energie electrică, valorile măsurate aprobate au fost transmise către operatorul de decontare al pieței angro, regularizarea se face fără modificarea decontărilor pe piața angro, astfel:

a) în cazul în care contractul de rețea este încheiat între OR și clientul final:

(i) clientul final plătește OR sau, după caz, primește de la OR contravaloarea diferenței de consum de energie electrică la prețul mediu estimat de achiziție a energiei electrice pentru acoperirea consumurilor proprii tehnologice în rețele, aprobat de autoritatea competentă pentru anul anterior, inclusiv contravaloarea serviciului asociat acesteia;

(ii) clientul final plătește furnizorului sau, după caz, primește de la furnizor contravaloarea diferenței de consum de energie electrică la prețul determinat ca diferență între prețul energiei electrice precizat în contractul de furnizare încheiat cu acesta (care include tariful serviciului de transport și de sistem, precum și toate taxele aferente consumului final de energie electrică) și prețul mediu estimat de achiziție a energiei electrice pentru acoperirea consumurilor proprii tehnologice în rețelele OR, aprobat de autoritatea competentă pentru anul anterior;

(iii) furnizorul regularizează cu OTS contravaloarea serviciilor asociate și cu entitățile prevăzute de legislația în vigoare toate taxele aferente consumului final de energie electrică, conform reglementărilor specifice în vigoare; diferența de consum de energie electrică se corectează în raportările prevăzute de reglementările în vigoare ale furnizorului de energie electrică;

b) în cazul în care contractul de rețea este încheiat între OR și furnizor:

(i) clientul final plătește furnizorului sau, după caz, primește de la furnizor contravaloarea diferenței de consum de energie electrică la prețul energiei electrice precizat în contractul de furnizare a energiei electrice (care include tarifele serviciilor asociate, precum și toate taxele aferente consumului final de energie electrică);

(ii) furnizorul plătește OR sau, după caz, primește de la OR contravaloarea diferenței de consum de energie electrică la prețul mediu estimat de achiziție a energiei electrice pentru acoperirea consumurilor proprii tehnologice în rețelele OR, aprobat de autoritatea competentă pentru anul anterior, inclusiv contravaloarea serviciului asociat acesteia;

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

(iii) furnizorul regularizează cu OTS contravaloarea serviciilor asociate și cu entitățile prevăzute de legislația în vigoare toate taxele aferente consumului final de energie electrică, conform reglementărilor specifice în vigoare; diferența de consum de energie electrică se corectează în raportările prevăzute de reglementările în vigoare ale furnizorului de energie electrică.

(3) Pentru intervalele pentru care, conform regulilor pieței angro de energie electrică, valorile măsurate aprobate încă nu au fost transmise către operatorul de decontare al pieței angro, regularizarea se face prin corectarea valorilor măsurate.

(4) Data luată în considerare la împărțirea consumului de energie electrică corectat/stabilit în sistem paușal între partea care se regularizează în conformitate cu prevederile alin. (2) și partea care se regularizează în conformitate cu prevederile alin. (3), cu excepția cazurilor de suspiciune de sustragere de energie electrică, este data întocmirii fișei de calcul în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (3) lit. b)”.

Potrivit art. 27, consumul de energie electrică corectat/stabilit în sistem paușal aferent intervalelor pentru care regularizarea se face prin corectarea datelor de măsurare se profilează în conformitate cu profilul specific de consum aprobat de ANRE, aplicabil pentru categoria respectivă de client final, sau, în lipsa unui profil specific, pe baza profilului rezidual de consum, în conformitate cu prevederile reglementărilor în vigoare.

Art. 28 prevede următoarele:

„(1) Prejudiciile produse în cazurile prevăzute la art. 80 alin. (3) din Regulamentul de furnizare se determină în conformitate cu prevederile art. 26.

(2) Decontarea prejudiciilor se realizează după pronunțarea hotărârii judecătorești definitive și în condițiile stabilite de aceasta”.

Art. 29 prevede faptul că fișa de calcul prin care se determină consumul de energie electrică în caz de înregistrare eronată sau în sistem paușal, precum și procesul-verbal, menționate la art. 4 alin. (3) lit. b) și c), se întocmesc și se transmit furnizorului în termen de 15 zile lucrătoare de la remedierea defectului sau de la înlocuirea contorului/grupului de măsurare, pentru cazurile prevăzute la art. 80 alin. (2) din Regulamentul de furnizare.

Art. 30 stabilește faptul că plățile între părți cu privire la contravaloarea consumului de energie electrică corectat/stabilit în sistem paușal se realizează eșalonat pe o perioadă egală cu cea de determinare a consumului corectat/stabilit în sistem paușal, cu respectarea prevederilor art. 62 alin. (1) lit. h5) din Legea nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare, cu excepția cazurilor în care părțile stabilesc de comun acord alt termen.

Potrivit art. 31, veniturile anuale obținute de operatorul de rețea din recuperarea contravalorii energiei electrice consumate înregistrate eronat, respectiv neînregistrate, precum și costurile anuale înregistrate cu plata contravalorii acestor cantități de energie electrică se evidențiază separat și reprezintă venituri/costuri aferente serviciului de transport/distribuție al/a energiei electrice care se iau în considerare la stabilirea tarifelor reglementate, în conformitate cu prevederile reglementărilor în vigoare.

Conform art. 32, cantitatea de energie electrică aferentă veniturilor/costurilor prevăzute la art. 31 este luată în considerare la calculul energiei electrice anuale transportate/distribuite și al consumului propriu tehnologic anual pentru stabilirea tarifelor reglementate aferente anului următor, în conformitate cu prevederile reglementărilor în vigoare.

Cap. VI („Dispoziții finale”)

Art. 33 stabilește faptul că OR aplică prevederile respectivei proceduri cu informarea clientului final de energie electrică sau a furnizorului de energie electrică, care, în situația în care este parte a contractului de rețea, informează clientul final.

Art. 34 prevede faptul că în cazul în care clientul final/utilizatorul nu este prezent sau refuză semnarea documentului prevăzut la art. 4 alin. (3) lit. a), OR poate realiza verificarea grupului de măsurare și în lipsa acestuia, cu condiția să informeze clientul final/utilizatorul în cel mai scurt timp posibil și să efectueze fotografii ale elementelor relevante.

Potrivit art. 35, factorii de corecție a consumului de energie electrică precizați în anexele nr. 3 și 4 se pot stabili și pentru situațiile care nu sunt prevăzute în aceste anexe, la solicitarea clientului final, prin apelarea la un expert de terță parte.

Conform art. 36, în măsura în care nu poate aplica procedurile pentru recuperarea datelor citite eronat sau pierdute, elaborate în conformitate cu prevederile Codului de măsurare a energiei electrice aprobat de ANRE, în vigoare, OR poate aplica prevederile prezentei proceduri și pentru corectarea/determinarea cantității de energie electrică livrată în rețea.

 

Alte prevederi ale Ordinului ANRE nr. 121/2015

Potrivit art. 3, operatorii economici din sectorul energiei electrice duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar direcțiile de specialitate din cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea acestora.

Conform art. 4, la data intrării în vigoare a respectivului ordin se abrogă Ordinul ANRE nr. 18/2005 privind aprobarea Procedurii pentru calculul energiei electrice care se facturează în situația defectării grupului de măsurare (M. Of. nr. 372 din 3 mai 2005).

Procedura privind determinarea consumului de energie electrică în caz de înregistrare eronată și în sistem paușal (Ordinul ANRE nr. 121/2015) was last modified: august 11th, 2015 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.