JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Uzucapiune. Detenţie precară. Drept de folosinţă

11 mai 2021
Vizualizari: 46
  • C. civ. din 1864: art. 1853
  • C. civ. din 1864: art. 1855
  • C. civ. din 1864: art. 1857
  • C. civ. din 1864: art. 1858

Situația de fapt reținută relevă calitatea de detentor precar a reclamantei recurente, astfel încât atrage incidența prevederilor art. 1853 C. civ., conform cărora „Actele ce exercităm sau asupra unui lucru al altuia, sub nume precar, adică în calitate de locatari, depozitari, uzufructuari etc., sau asupra unui lucru comun, în puterea destinației legale a aceluia, nu constituie o posesiune sub nume de proprietar. Tot asemenea este posesiunea ce am exercita asupra unui lucru al altuia, prin simpla îngăduință a proprietarului său”, coroborate cu cele ale art. 1855 C. civ., conform cărora „Când posesorul a început a poseda pentru altul, se presupune că a conservat aceeași calitate, dacă nu este probă contrarie”.
Plecând de la aceste trăsături juridice ale situației de fapt în care se regăsea reclamanta și față de prevederile art. 1857 C. civ. – conform căruia „Posesorul care posedă nu sub nume de proprietar nu poate să schimbe el însuși, fie prin sine singur fie prin alte persoane interpuse, calitatea unei asemenea posesiuni” – în mod judicios s-a reținut că, pentru a se prevala de efectele uzucapiunii, partea era ținută să dovedească survenirea vreunuia dintre cazurile de excepție cărora legea le conferă aptitudinea de a interverti detenția în posesie, în sensul art. 1858 C. civ.

(ICCJ, secția I civilă, decizia nr. 984 din 11 mai 2021)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Uzucapiune. Detenție precară. Drept de folosință was last modified: noiembrie 15th, 2023 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.