JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Uzucapiune de lungă durată. Hotărâre a Consiliului local de aprobare a inventarului bunurilor aparținând domeniului public al unităţii administrativ-teritoriale adoptată ulterior împlinirii termenului prescripției achizitive. Excepție de nelegalitate a prevederilor hotărârii de guvern privind atestarea domeniului public al unității administrative-teritoriale

6 oct. 2022
Vizualizari: 55
  • art. 7
  • C.civ. 1864: art. 1847
  • C.civ. 1864: art. 1854
  • Legea nr. 213/1998

Existența hotărârii de guvern privind atestarea domeniului public al unității administrativ teritoriale nu este de natură să împiedice constatarea dobândirii dreptului de proprietate prin uzucapiune cât timp, pe de o parte, la momentul emiterii hotărârii consiliului local care a aprobat inventarul bunurilor aparținând domeniului public al comunei și în care figura suprafața de teren cu destinația de cimitir, care a stat la baza adoptării hotărârii de guvern, erau îndeplinite, în ceea ce o privește pe reclamantă, condițiile uzucapiunii pentru imobilul în litigiu, iar, pe de altă parte, trecerea acestuia din proprietatea privată a parohiei reclamante în proprietatea publică a unității administrativ teritoriale s-ar fi putut realiza exclusiv în unul dintre modurile expres și limitativ reglementate de art. 7 din Legea nr. 213/1998 în vigoare la acea dată.

(ICCJ, Secția I civilă, decizia nr. 1818 din 6 octombrie 2022)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Uzucapiune de lungă durată. Hotărâre a Consiliului local de aprobare a inventarului bunurilor aparținând domeniului public al unității administrativ-teritoriale adoptată ulterior împlinirii termenului prescripției achizitive. Excepție de nelegalitate a prevederilor hotărârii de guvern privind atestarea domeniului public al unității administrative-teritoriale was last modified: noiembrie 18th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.