JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ TVA. Ajustarea taxei pe valoarea adăugată. Menţinerea scopului declarat al achiziţiei (menţinerea intenţiei declarate) pe întreaga perioadă de ajustare

21 feb. 2019
Vizualizari: 19
  • Directiva 2006/112/CE: art. 184 – 186
  • H.G. nr. 44/2004 privind Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal
  • Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal

Aplicarea mecanismului ajustării nu presupune invalidarea deciziei de rambursare a TVA, prin care s a recunoscut inițial dreptul de deducere și nici invalidarea rezultatului inspecției fiscale finalizate prin emiterea acestei decizii, ci are legătură cu verificarea menținerii condițiilor legale care au permis deducerea taxei, în perioada de ajustare prevăzută de art. 149 alin. (2) Cod fiscal.
Păstrarea imobilelor în patrimoniul acesteia în scop de revânzare trebuie apreciată, în concret, prin raportare la demersurile întreprinse pentru atingerea acestui scop, care pot fi: evaluarea bunurilor, obținerea de certificate de urbanism, realizarea unui plan de amplasament și delimitare a corpului de proprietate, plan topografic, fișa imobilului.
În situația probării unor astfel de demersuri nu se poate aprecia că reclamanta contribuabilă ar fi dat bunurilor o altă destinație decât cea declarată cu ocazia exercitării dreptului de deducere, pentru a se impune ajustarea taxei.

(Curtea de Apel București, s. a IX-a Contencios Administrativ și Fiscal, decizia civilă nr. 869 din data de 21 februarie 2019, definitivă)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ TVA. Ajustarea taxei pe valoarea adăugată. Menținerea scopului declarat al achiziției (menținerea intenției declarate) pe întreaga perioadă de ajustare was last modified: decembrie 26th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.