JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere. Recalificarea căii de atac din apel în contestaţie

15 ian. 2016
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 35
  • C. pen. din 1969: art. 84
  • C. proc. pen. din 1969: art. 359
  • C. proc. pen. din 1969: art. 421 alin. (1) lit. b)

Potrivit art. 84 C.pen. din 1969, „dacă până la expirarea termenului de încercare, condamnatul nu a îndeplinit obligațiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, instanța dispune revocarea suspendării executării pedepsei, afară de cazul când cel condamnat dovedește că nu a avut putința de a îndeplini acele obligații”. Conform art. 82 alin. (3) C.pen. din 1969, „termenul de încercare se socotește de la data când hotărârea prin care s-a pronunțat suspendarea condiționată a executării pedepsei a rămas definitivă”. Potrivit art. 154 C.pen., „la calcularea timpului ziua se socotește de 24 de ore și săptămâna de 7 zile. Luna și anul se socotesc împlinite cu o zi înainte de ziua corespunzătoare datei de la care au început să curgă”. Prin Decizia nr. 14/17.10.2011, dată într-un recurs în interesul legii de Înalta Curte de Casație și Justiție (obligatorie potrivit art. 4145 C. proc. pen. din 1969), „sesizarea instanței în vederea revocării suspendării condiționate a executării pedepsei, în cazul neîndeplinirii de către condamnat a obligațiilor civile stabilite prin hotărârea de condamnare, trebuie făcută înainte de expirarea termenului de încercare, indiferent dacă judecarea cauzei are loc anterior sau ulterior expirării acestui termen”.

(Curtea de Apel Ploiești, pen., decizia nr. 38 din 15 ianuarie 2016)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere. Recalificarea căii de atac din apel în contestație was last modified: aprilie 19th, 2022 by Redacția ProLege
Forumul Național de Drept Bancar, ediția a II-a

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.