JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Reclamant aflat în procedura insolvenţei. Acţiune în rezoluţiunea unui contract în derulare la data deschiderii procedurii. Incidența dispozițiilor speciale prevăzute de art. 123 din Legea nr. 85/2014

19 oct. 2022
Vizualizari: 31
  • C. civ.: art. 1254
  • C. civ.: art. 1549
  • C. civ.: art. 1639

Prin dispozițiile art. 123 alin. (1) din Legea nr. 85/2014, legiuitorul a instituit o prezumție de continuitate a contractelor în derulare la data deschiderii procedurii insolvenței, acestea fiind considerate menținute, în puterea legii, indiferent de forma specifică în care au fost încheiate.
Prin urmare, cum partea reclamantă este un profesionist aflat în procedura insolvenței și cum, prin acțiunea dedusă judecății, lichidatorul judiciar a supus examinării, în scopul denunțării pe calea rezoluțiunii, un contract cu privire la care se pretinde că era în derulare la data deschiderii procedurii, rezultă că norma de drept specială prevăzută la art. 123 alin. (1) din Legea nr. 85/2014 nu putea fi înlăturată de la aplicare, chiar dacă cererea de chemare în judecată a fost întemeiată pe normele dreptului comun.

(ICCJ, Secția I civilă, decizia nr. 1940 din 19 octombrie 2022)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Reclamant aflat în procedura insolvenței. Acțiune în rezoluțiunea unui contract în derulare la data deschiderii procedurii. Incidența dispozițiilor speciale prevăzute de art. 123 din Legea nr. 85/2014 was last modified: noiembrie 2nd, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.