JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Raport de serviciu al funcţionarului public. Despăgubiri pentru repararea prejudiciului cauzat prin emiterea de către autoritatea publică a unui act nelegal de sancţionare disciplinară art. 19 din Legea nr. 554/2004. Momentul de la care se calculează termenul de prescripţie pentru formularea cererii în acordarea de despăgubiri

16 mai 2019
Vizualizari: 95
  • Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004: art. 19
  • Legea nr. 188/1999 rep. privind Statutul funcţionarilor publici: art. 80 şi art. 106

Termenul de formulare a acțiunii în despăgubire nu curge de la data comunicării actului vătămător, deoarece funcționarul public nu cunoștea și nici nu putea cunoaște întinderea pagubei la momentul aplicării sancțiunii constând în destituirea din funcție. Având în vedere că actul de sancționare privește o cauză de încetare a raportului de funcție publică, în mod evident la data comunicării acestuia nu putea fi prefigurată perioada care va curge până la reîncadrarea intimatului în funcția publică și nici daca această reîncadrare era posibilă, dat fiind că actul administrativ se bucură de prezumția de legalitate.
Deși funcționarul avea posibilitatea să solicite despăgubiri odată cu formularea acțiunii în anularea actului vătămător, acest drept al său nu exclude de la aplicare prevederile art. 19 ale Legii nr. 554/2004, care rămân în continuare aplicabile în ipoteza în care funcționarul nu a înțeles să solicite despăgubiri potrivit art. 80 din Legea nr. 188/1999.
În ceea ce privește momentul de la care curge termenul de prescripție, se va aprecia că acesta trebuie analizat prin raportare la momentul prevăzut de alineatul 1 (al art. 19) respectiv prin raportare la data la care reclamantul „a cunoscut sau trebuia să cunoască întinderea pagubei”. În determinarea momentului de la care curge termenul de prescripție de 1 an nu prezintă relevanță data comunicării actului vătămător, ci momentul la care în mod definitiv a fost înlăturat din ordinea juridică actul vătămător, prin anularea acestuia de o instanță judecătorească ori prin revocarea lui de însuși organul emitent, condiție ce trebuie îndeplinită cumulativ cu cea a cunoașterii întinderii prejudiciului.

(Curtea de Apel București, s. a IX-a Contencios Administrativ și Fiscal, decizia civilă nr. 2083 din data de 16 mai 2019, definitivă)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Raport de serviciu al funcționarului public. Despăgubiri pentru repararea prejudiciului cauzat prin emiterea de către autoritatea publică a unui act nelegal de sancționare disciplinară art. 19 din Legea nr. 554/2004. Momentul de la care se calculează termenul de prescripție pentru formularea cererii în acordarea de despăgubiri was last modified: decembrie 26th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.