JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Onorariu datorat executorului judecătoresc de către creditor. Acțiune în îmbogățire fără just temei. Caracter subsidiar

23 sept. 2020
Vizualizari: 45
  • NCC: art. 1345
  • NCC: art. 1348
  • NCPC: art. 435
  • NCPC: art. 657
  • NCPC: art. 670

În raport cu dispozițiile art. 657 alin. (3) Cod procedură civilă conform cărora dacă prin lege nu se dispune altfel, încheierile executorului judecătoresc pot fi atacate numai cu contestație la executare, sunt incidente prevederile art. 1348 Cod civil, potrivit cărora cererea de restituire întemeiată pe îmbogățirea fără justă cauză nu poate fi admisă dacă cel prejudiciat are dreptul la o altă acțiune pentru a obține ceea ce îi este datorat.
În lipsa formulării unei contestații la executare prin care să solicite reducerea cheltuielilor de executare constând în onorariul executorului judecătoresc, creditoarea nu se poate prevala de efectul obligatoriu al hotărârii judecătorești prin care debitoarea a fost obligată să plătească cu titlu de cheltuieli de executare o sumă mai mică decât cea stabilită prin încheierea executorului judecăroresc.

(ICCJ, secția I civilă, decizia nr. 1748 din 23 septembrie 2020)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Onorariu datorat executorului judecătoresc de către creditor. Acțiune în îmbogățire fără just temei. Caracter subsidiar was last modified: noiembrie 21st, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.