JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Notificare formulată în temeiul Legii nr. 10/2001. Teren afectat de detalii de sistematizare. Caracterul obligatoriu al atribuirii de bunuri în compensare în cazul în care sunt disponibile și susceptibile de atribuire, reparaţia în echivalent sub forma despăgubirilor fiind subsidiară atribuirii de bunuri în compensare

15 apr. 2011
Vizualizari: 119
  • Legea nr. 10/2001: art. 26

În cazul formei de reparație prin echivalent cuvenită persoanei îndreptățite în temeiul Legii nr. 10/2001, este vorba de un raport juridic de natură legală, în care aceasta are calitatea de „creditor” al obligației de reparație aflată în sarcina statului, prin organismul abilitat de lege în acest sens, respectiv, deținătorul imobilului, iar nu de un raport juridic convențional pentru a se pune problema dării în plată.
În ipoteza în care notificatorul optează pentru o anumită formă de reparație, care este și posibilă potrivit legii, nu există niciun impediment la acordarea acesteia, refuzul pârâților în acest sens îmbrăcând forma unui abuz de drept.
Cât privește natura obligației stabilită în sarcina deținătorului imobilului, conform art. 26 din Legea nr. 10/2001, dacă se constată că notificatorul este îndreptățit la măsuri reparatorii în temeiul acestei legi și acesta optează pentru o anumită formă de reparație, posibilă din perspectiva actului normativ, obligația de a acorda exact forma de reparație cerută nu este una „de mijloace”, ci una „de rezultat”, persoana notificată fiind obligată să execute întocmai obligația respectivă.

(I.C.C.J., s. civ. și de proprietate intelectuală, decizia nr. 3529 din 15 aprilie 2011)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Notificare formulată în temeiul Legii nr. 10/2001. Teren afectat de detalii de sistematizare. Caracterul obligatoriu al atribuirii de bunuri în compensare în cazul în care sunt disponibile și susceptibile de atribuire, reparația în echivalent sub forma despăgubirilor fiind subsidiară atribuirii de bunuri în compensare was last modified: iulie 19th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.