JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Necompetenţa materială a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în soluţionarea recursurilor declarate împotriva hotărârilor pronunţate de tribunal, ca instanţă de apel, în cererile evaluabile în bani în valoare de până la 200.000 lei inclusiv

5 dec. 2017
Vizualizari: 166
  • NCPC: art. 483
  • NCPC: art. 497
  • NCPC: art. 5
  • NCPC: art. 94-97

Recunoașterea, ca efect al pronunțării deciziei nr. 369/2017 de către Curtea Constituțională, a căii de atac a recursului împotriva hotărârilor pronunțate în apel de tribunal, în cererile evaluabile în bani în valoare de până la 200.000 lei inclusiv, dar și lipsa unei modificări legislative ulterioare Codului de procedură civilă, care să fi stabilit instanța căreia urma să îi revină competența de a soluționa asemenea recursuri, sunt împrejurări care au determinat existența unui veritabil vid legislativ sub acest aspect.
Cum, de lege lata, nicio normă nu justifică nici competența Înaltei Curți, nici cea a curților de apel în soluționarea acestor recursuri, devin incidente prevederile conținute de art. 5 C.proc.civ., iar instanța competentă se impune a fi determinată prin prisma interpretării istorice și logice a textelor legale și a principiilor dreptului procesual civil și organizării judiciare. Așadar, competența materială trebuie stabilită prin aplicarea principiului organizării judecătorești în sistem ierarhic de tip piramidal, pentru a se împlini dezideratul realizării de către instanțe a controlului judiciar din treaptă în treaptă, dispozițiile legale relevând că un atare sistem, în materie procesual civilă, rămâne expresia unei viziuni constante.

(I.C.C.J., s. a II-a civ., decizia nr. 1793 din 5 decembrie 2017)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Necompetența materială a Înaltei Curți de Casație și Justiție în soluționarea recursurilor declarate împotriva hotărârilor pronunțate de tribunal, ca instanță de apel, în cererile evaluabile în bani în valoare de până la 200.000 lei inclusiv was last modified: aprilie 14th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.