JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Limitări aduse dreptului de proprietate. Teren afectat de zona de protecţie şi siguranţă. Expropriere de fapt. Despăgubiri

14 nov. 2019
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 57
  • Constituţia României: art. 44
  • O.G. nr. 43/1997: art. 16
  • O.G. nr. 43/1997: art. 17
  • Protocolul nr. 1 adiţional la Convenţie

Din cuprinsul dispozițiilor art. 16 din O.G. nr. 43/1997 rezultă că zonele de siguranță sunt supuse unui regim juridic sever și restrictiv, afectațiunea lor fiind exclusiv legată de asigurarea desfășurării în condiții de securitate a circulației rutiere. Proprietarul terenului aferent unei asemenea zone este lipsit, în mod real, de prerogativa dispoziției materiale și a folosinței dreptului său de proprietate, acesta fiind, practic, golit de conținut, iar o asemenea situație are valențele unei exproprieri de fapt. Prin urmare, proprietarului unui teren care este integrat zonei de siguranță, cu privire la care entitățile statale au omis să dispună exproprierea în condițiile și cu procedura stabilite de lege i se cuvine, în afara oricărei îndoieli, despăgubirea corespunzătoare prejudiciului suferit.

(I.C.C.J., SCAF, decizia nr. 2098 din 14 noiembrie 2019)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Limitări aduse dreptului de proprietate. Teren afectat de zona de protecție și siguranță. Expropriere de fapt. Despăgubiri was last modified: martie 28th, 2022 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.