JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Încălcarea dreptului de autor. Teză de doctorat. Reproducere integrală. Despăgubiri morale. Despăgubiri materiale. Editură. Profesionist. Bază de date destinată accesului public

7 iun. 2022
Vizualizari: 51
  • NCC: art. 1358

Aserțiunile curții de apel „editura nu a avut la dispoziție un mijloc accesibil, rezonabil”, „Este cazul unui impediment dincolo de controlul pârâtei, la care nu s-ar fi putut aștepta în mod rezonabil și pe care nu îl putea evita prin mijloace normale, obișnuite”, au în vedere rezonabilitatea, mijloacele obișnuite ale profesionistului B. S.R.L. și nu pe cele ale unui simplu bonus pater familias, cum în mod eronat invocă recurentul. Așadar, întrucât în mod evident din punct de vedere juridic, mijloacele normale, obișnuite, accesibile, rezonabile ale unui profesionist (a căror existență a fost cercetată de către instanța de apel, potrivit considerentelor reținute de respectiva instanță, parte din ele citate anterior de către instanța de recurs) nu sunt mijloacele normale, obișnuite, accesibile, rezonabile ale unui bonus pater familias (un bun părinte de familie, un bun gospodar), este evident că din această perspectivă expusă, critica de nelegalitate referitoare la încălcarea de către curtea de apel, a art. 1358 C. civ., prin necercetarea vinovăției intimatei B. S.R.L. în raport de calitatea acesteia de profesionist, calitate care i-ar fi impus o conduită mult mai diligentă, este eronată.

(ICCJ, Secția I civilă, decizia nr. 1236 din 7 iunie 2022)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Încălcarea dreptului de autor. Teză de doctorat. Reproducere integrală. Despăgubiri morale. Despăgubiri materiale. Editură. Profesionist. Bază de date destinată accesului public was last modified: noiembrie 10th, 2023 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.