JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Imprescriptibilitatea dreptului de denunţare unilaterală a contractului de vânzare–cumpărare cadru încheiat pe durată nedeterminată. Prescripţia dreptului de acţiune în restituirea prestaţiilor

16 oct. 2019
Vizualizari: 294
  • NCC: art. 1276
  • NCC: art. 1635
  • NCC: art. 2525

Denunțarea unilaterală a contractului nu reprezintă un remediu acordat creditorului în caz de neexecutare, cum este cazul rezoluțiunii, ci un drept potestativ (secundar), care permite titularului său să se „răzgândească” după încheierea unui contract, chiar și după ce executarea a început și chiar dacă prestațiile ce trebuiau executate până la momentul în care contractul este denunțat nu au fost executate. În contextul în care nu dau naștere direct și imediat unui drept la acțiune, drepturile potestative (secundare) sunt imprescriptibile extinctiv, cu excepția cazurilor prevăzute de lege, ele stingându-se atunci când se stinge situația juridică în legătură cu care au fost recunoscute.

(Curtea de Apel Craiova, s. secția a II-a civ., decizia nr. 806 din 16 octombrie 2019)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Imprescriptibilitatea dreptului de denunțare unilaterală a contractului de vânzare–cumpărare cadru încheiat pe durată nedeterminată. Prescripția dreptului de acțiune în restituirea prestațiilor was last modified: martie 17th, 2022 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.