JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Imobil preluat abuziv de stat. Hotărâre judecătorească de restituire în natură pronunţată anterior intrării în vigoare a Legii nr. 10/2001 în contradictoriu cu C.G.M.B. Înstrăinarea bunului către un terţ. Nesoluţionarea notificării formulate în temeiul legii speciale. Acţiune în revendicare. Criterii de analiză a titlurilor de proprietate înfăţişate. Existenţa unui „bun actual” în patrimoniul părţii reclamante

23 feb. 2022
Vizualizari: 44
  • C.civ. 1864: art. 480
  • Protocolul nr. 1 adiţional la C.E.D.O.: art. 1

Singurul mijloc procedural posibil pentru a obține, în natură, imobilul, în disputa cu o persoană juridică, care nu este evidențiată în dispozițiile legii speciale, îl reprezintă acțiunea în revendicare a cărei soluționare nu se poate face după regulile clasice ale comparării titlurilor de proprietate, ci este necesar să se țină seama, pe lângă cele statuate prin Decizia în interesul legii nr.33/2008 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, de jurisprudența C.E.D.O., în interpretarea și aplicarea art.1 din Primul Protocol adițional la Convenția europeană. Or, dispozițiile art. 1 din Protocol nr. 1 impun verificarea existenței unui bun actual în patrimoniul părților, ca noțiune autonomă, a stabilirii ingerinței în dreptul lor de proprietate și a condițiilor în care această ingerință este una legitimă – este prevăzută de o lege accesibilă și previzibilă, a intervenit pentru o cauză de utilitate publică și cu respectarea principiului proporționalității (în accepțiunea de echilibru just între cerințele protejării unui interes general al comunității și imperativul protejării dreptului fundamental al individului, inclusiv din perspectiva acordării unei compensații rezonabile și efective în schimbul bunului de care a fost deposedat).

(ICCJ, Secția I civilă, decizia nr. 379 din 23 februarie 2022)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Imobil preluat abuziv de stat. Hotărâre judecătorească de restituire în natură pronunțată anterior intrării în vigoare a Legii nr. 10/2001 în contradictoriu cu C.G.M.B. Înstrăinarea bunului către un terț. Nesoluționarea notificării formulate în temeiul legii speciale. Acțiune în revendicare. Criterii de analiză a titlurilor de proprietate înfățișate. Existența unui „bun actual” în patrimoniul părții reclamante was last modified: noiembrie 18th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.