JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Hotărâre judecătorească. Termen de apel. Motivarea apelului. Declarația de apel

16 mai 2017
Vizualizari: 133
  • NCPC: art. 426
  • NCPC: art. 468
  • NCPC: art. 470 alin. (5) teza a II-a
  • NCPC: art.427

Potrivit dispozițiilor art. 468 C. proc. civ., termenul de apel este, ca regulă, 30 de zile de la comunicarea hotărârii, iar prin echipolență, considerată excepțională în condițiile art. 468 alin. (3) C. proc. civ., hotărârea este considerată comunicată la data formulării declarației de apel, dacă o parte face apel înainte de comunicarea hotărârii. Aceasta asimilare are însă un efect limitat la cunoașterea dispozițiilor luate prin hotărârea atacată și nu poate fi extinsă la alte efecte pentru care legea nu dispune în mod similar; chiar în situația de echipolență, instanța nu este dispensată de obligația comunicării din oficiu a hotărârii redactate în condițiile art. 426 C. proc. civ., astfel cum este statuat în art. 427 C. proc. civ.
Pentru ca dreptul de motivare a căii de atac să fie unul cu conținut efectiv, legiuitorul a stabilit prin dispozițiile art. 470 alin. (5) teza a II-a, că, atunci când motivarea apelului se face distinct de declarația de apel, motivarea apelului se va face într-un termen de aceeași durată, care curge, însă, de la data comunicării hotărârii, astfel cum aceasta a fost reglementată în art. 427 C. proc. civ. Prin urmare, în situația de echipolență reglementată prin art. 468 alin. (3) C. proc. civ., pentru motivarea căii de atac curge un termen distinct de 30 de zile – legal și imperativ, de la comunicarea propriu-zisă a hotărârii primei instanțe.

(I.C.C.J., s. a II-a civ., decizia nr. 867 din 16 mai 2017)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Hotărâre judecătorească. Termen de apel. Motivarea apelului. Declarația de apel was last modified: iunie 16th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.