JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Fondul pentru mediu. Stabilirea contribuției aferente utilizării pentru activitatea proprie a unei societăți a paleților de lemn. Interpretarea noțiunii de ”ambalaj” și a celei de ”introducere în piață”. Legalitatea impunerii

12 dec. 2019
Vizualizari: 60
  • H.G. nr. 621/2005
  • O.U.G. nr. 115/2010
  • O.U.G. nr. 196/2005

Paleții de lemn se încadrează în definiția amabalajului stabilită prin Anexa 1 lit. c) din H.G. nr. 621/2005, făcând parte din categoria ”ambalaj terțiar-ambalaj pentru transport”, respectiv „ambalaj conceput pentru a ușura manipularea și transportul.
Faptul că paleții nu au fost folosiți pentru a ambala produse finite care să fie puse pe piața internă, fiind folosiți doar pentru activitatea proprie, respectiv pentru a mișca materia primă sau diverse părți componente ale produselor finite între punctele de lucru, nu are relevanță pentru stabilirea obligațiilor, singurul aspect care prezintă relevanță în acest sens fiind acela ca paleții să fie introduși pe piața internă și să devină deșeu pe această piață.
Cum introducerea pe piața națională a unui produs este definită, în raport cu dispozițiile cuprinse în Anexa nr. 1 lit. a1 la H.G. nr. 621/2005 și Ordinul nr. 578/2006 pentru aprobarea Metodologiei de calcul al contribuțiilor și taxelor datorate la Fondul pentru mediu, drept „acțiunea de a face disponibil pe piața națională, pentru prima dată, contra cost sau gratuit, un produs, în vederea distribuirii și/sau utilizării, inclusiv utilizării/consumului propriu”, acțiunea societății reclamante de a achiziționa paleți de lemn pentru a fi utilizați în cadrul producției sale interne, respectiv mișcarea materiei prime și a produselor finite între punctele sale de lucru, reprezintă o introducere pe piață a unui ambalaj care se transformă în deșeu pe piața internă, fiind îndeplinite, astfel, condițiile legale pentru obligarea acesteia la plata contribuției la fondul pentru mediu stabilită în actul de control.

(I.C.C.J., SCAF, decizia nr. 6468 din 12 decembrie 2019)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Fondul pentru mediu. Stabilirea contribuției aferente utilizării pentru activitatea proprie a unei societăți a paleților de lemn. Interpretarea noțiunii de ”ambalaj” și a celei de ”introducere în piață”. Legalitatea impunerii was last modified: martie 28th, 2022 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.