JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Efectele fiscale ale cesiunii de creanță. Importanța determinării caracterului cert sau incert al creanței preluate în determinarea corectă a impozitului pe profit
- C. fisc.: art. 19
- C. fisc.: art. 21
- Legea nr. 82/1991
În condițiile în care din condițiile factuale ale speței rezultă caracterul incert al creanței preluate prin cesiune, calificarea acesteia trebuie să fie făcută ca activ contigent care, potrivit regulilor contabile, până nu dobândește caracter realizabil, se evidențiază extrabalanțier. Prin urmare, în raport cu dispozițiile pct. 12 din Normele de aplicare ale Codului fiscal cu referire la art. 19 din acest cod (în varianta în vigoare la data cesiunii creanței), potrivit cărora: „Veniturile și cheltuielile care se iau în calcul la stabilirea profitului impozabil sunt cele înregistrate în contabilitate potrivit reglementărilor contabile”, o astfel de creanță nu poate fi avută în vedere – până nu dobândește caracter realizabil – la calculul impozitului pe profit.
(ICCJ, secția de contencios administrativ și fiscal, decizia nr. 2536 din 16 iunie 2020)
Universuljuridic.ro PREMIUM
Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.
Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.
Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!