JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Dovada calității de persoană îndreptățită în cazul unui imobil cumpărat prin chitanță sub semnătură privată. Menționarea numelui petentului în actul de preluare

21 mart. 2021
Vizualizari: 220
  • Legea nr. 10/2001: art. 24

Regulile probațiunii în materia restituirii proprietăților preluate abuziv de către stat cunosc derogări de la dreptul comun, prin dispozițiile art. 24 din Legea nr. 10/2001 instituindu-se așa – numita prezumție de proprietate care vizează și întinderea dreptului în favoarea celor care apar menționați în „actul normativ sau de autoritate prin care s-a dispus măsura preluării”.
Coroborând această prezumție de proprietate cu înscrisul sub semnătură privată, care nu valorează în sine, titlu translativ de proprietate, rezultă că s-a făcut dovada dreptului de proprietate și astfel, a îndreptățirii reclamantului la acordarea de măsuri reparatorii în condițiile Legii nr. 10/2001.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 2022 din 21 martie 2012)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Dovada calității de persoană îndreptățită în cazul unui imobil cumpărat prin chitanță sub semnătură privată. Menționarea numelui petentului în actul de preluare was last modified: august 2nd, 2022 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.