JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Convenţie asupra drepturilor rezultate din aplicarea Legii nr. 10/2001, afectată de condiţia suspensivă a obţinerii lor. Incidenţa Decretului nr. 167/1958

9 mai 2019
Vizualizari: 18
  • Codul civil: art. 1004
  • Codul civil: art. 1017 Decretul nr. 167/1958: art. 3

Convenția părților este afectată de o condiție, întrucât perfectarea depinde de un eveniment viitor și necert (art. 1004 C. civ.); suspensivă, căci potrivit art. 1017 C. civ., în vigoare la data întocmirii actului: „depinde de un eveniment viitor și necert și nu se perfectează decât după îndeplinirea evenimentului”. Ca și regim juridic, actul civil nu își produce efectele sub aspectul drepturilor și obligațiilor, iar prescripția dreptului la acțiune nu începe să curgă decât de la împlinirea condiției.
Susținerile privind modul de stabilire a datei de început a termenului de prescripției ca fiind dată la care au fost atribuite acțiuni la Fondul „Proprietatea“ nu poate fi avută în vedere. Trebuie specificat că această formă de „despăgubire” nu a avut caracter efectiv, Curtea Europeană constatând că nu funcționează într o manieră care să permită acordarea efectivă a unei despăgubiri tuturor beneficiarilor legilor de reparație care aleseseră să primească acțiuni, sens în care se impune modificarea legislației (cauza Viașu împotriva României nr. 75.951/01, 9 decembrie 2008, Matache și alții împotriva României, nr. 38.113/02, 19 octombrie 2006, cauza Maria Athanasiu împotriva României).
Conform art. 1 alin. (1) din Decretul nr. 167/1954, aplicabil convenției, dreptul la acțiune, având un obiect patrimonial, se stinge prin prescripție, dacă nu a fost exercitat în termenul stabilit în lege, respectiv de 3 ani (art. 3). Prescripția începe să curgă de la data când se naște dreptul la acțiune. Dacă dreptul este sub condiție suspensivă sau cu termen suspensiv, prescripția începe să curgă de la data când s a împlinit condiția sau a expirat termenul [art. 7 alin. (1) și (3)]
Nu există nicio normă legală în materia de față, care să permită prorogarea datei de începere a termenului de la data la care partea a luat cunoștință de împlinirea condiției. Legiuitorul a fost explicit asupra momentelor limită a termenului de prescripție, iar o eventuală imposibilitate de cunoaștere a datei, argumentată prin prisma lipsei de acces la informații legate de soluționarea dosarului de despăgubiri putea constitui obiect de repunere în termenul de prescripție, ce nu a fost formulată în prezenta cauză.

(Curtea de Apel București, s. a III-a civ., Decizia civilă nr. 665/A din data de 9 mai 2019)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Convenție asupra drepturilor rezultate din aplicarea Legii nr. 10/2001, afectată de condiția suspensivă a obținerii lor. Incidența Decretului nr. 167/1958 was last modified: decembrie 12th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.