JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Contract de prestări-servicii. Reziliere. Calificarea greşită de către instanţă a pactului comisoriu stipulat de părţile contractante. Consecinţe

27 nov. 2020
Vizualizari: 60
  • C. civ. din 1864: art. 1020
  • C. civ. din 1864: art. 1021
  • C. civ. din 1864: art. 1532
  • C. civ. din 1864: art. 977
  • C. civ. din 1864: art. 979
  • C. com.: art. 374
  • C.civ. din 1864: art. 1079

Sintagma „contractul va înceta în mod automat” are semnificația unei rezilieri care operează de drept, fără a fi necesară o declarație de reziliere a creditorului, această din urmă condiție nefiind stipulată de părți, și, prin urmare, clauza în conținutul căreia se regăsește această sintagmă trebuie calificată ca fiind un pact comisoriu de gradul III.
Confirmând soluția și argumentele tribunalului, instanța de apel în mod greșit a acceptat ideea potrivit căreia, pentru a opera rezilierea convențională în temeiul clauzei contractuale, era necesară o manifestare de voință a părții îndreptățite, de tipul notificării sau declarației unilaterale, ceea ce ar fi atras calificarea pactului comisoriu ca fiind de gradul II. Or, din moment ce părțile nu au stipulat condiția prealabilă și necesară a unei manifestări de voință exprese pentru a opera rezilierea convențională, ci, dimpotrivă, au precizat fără echivoc că încetarea contractului are loc „în mod automat”, rezultă că instanțele de fond au adăugat în mod nepermis la conținutul clauzei, cu încălcarea voinței reale a părților contractante și a regulii de interpretare prevăzute de art. 977 C. civ. din 1864.

(ICCJ, secția a II-a civilă, decizia nr. 5141 din 27 noiembrie 2020)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Contract de prestări-servicii. Reziliere. Calificarea greșită de către instanță a pactului comisoriu stipulat de părțile contractante. Consecințe was last modified: noiembrie 22nd, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.