JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Contract de împrumut. Restituirea sumei împrumutate. Sechestru asigurător. Autoritatea de lucru judecat. Considerente decizorii. Principiul contradictorialităţii. Dreptul la apărare

31 mart. 2022
Vizualizari: 82
  • NCPC: art. 430 alin. (2)
  • NCPC: art. 431 alin. (2)
  • NCPC: art. 953

Atât în doctrină cât și în jurisprudență (inclusiv sub vechiul Cod de procedură civilă) s-a afirmat că în cadrul sechestrului asigurator nu se discută fondul litigiului, spunându-se uneori și că hotărârea prin care se înființează sechestrul nici măcar nu s-ar bucura de autoritate de lucru judecat.
Când însă, precum prin decizia civilă nr. 284/A/11.12.2019 a Curții de Apel Cluj (căreia instanța de apel din prezentul proces i-a atribuit un rol fundamental, în virtutea dezlegărilor cuprinse în considerentele ei), instanța, dovedind zel procedural, nu se mărginește la a verifica îndeplinirea condițiilor stabilite prin prevederile art. 953 C. proc. civ., ci face aprecieri inclusiv cu privire la fondul raporturilor juridice dintre părți, devine necesar a considera, din rațiunile expuse mai sus, că toate aceste dezlegări sunt neavenite, ele excedând limitelor de verificare specifice procedurii sechestrului. Într-o asemenea situație, respectivele considerente trebuie apreciate ca aparținând categoriei celor indiferente/supraabundente, deci care, prin caracterul lor neavenit, nu dobândesc privilegiul autorității de lucru judecat, ele neavând vocația de a susține dispozitivul hotărârii, în sensul prevederilor art. 430 alin. (2) C. proc. civ.
Astfel fiind, rezultă că în prezentul proces instanța de apel a făcut o greșită interpretare și aplicare a prevederilor art. 431 alin. (2) C. proc. civ. atunci când a recunoscut autoritate de lucru judecat dezlegărilor făcute, prin decizia civilă nr. 284/A/11.12.2019 a Curții de Apel Cluj, cu privire la fondul raporturilor juridice dintre părți.

(ICCJ, Secția I civilă, decizia nr. 744 din 31 martie 2022)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Contract de împrumut. Restituirea sumei împrumutate. Sechestru asigurător. Autoritatea de lucru judecat. Considerente decizorii. Principiul contradictorialității. Dreptul la apărare was last modified: noiembrie 5th, 2023 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.