JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Contract de cesiune. Opere muzicale. Drepturi conexe. Drept de autor asupra operei. Profesionist în domeniul activităților artistice. Obiectul contractului. Viciu de consimțământ. Eroare esențială. Eroare scuzabilă

22 feb. 2022
Vizualizari: 55
  • C. civ.: art. 1208
  • C. civ.: art. 3

Instanța de apel a reținut calitatea reclamantei de profesionist în domeniul cesiunii de drepturi conexe, constatând că aceasta este un profesionist în sensul art. 3 C. civ., dar, mai ales că este și un profesionist în domeniul activităților artistice, având cunoștințe de specialitate cu privire la dreptul de autor și la drepturile conexe, astfel încât s-a apreciat că este în măsură să deceleze și să recunoască diferența dintre cele două noțiuni utilizate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Curtea a mai considerat că nu statuează în sensul că un profesionist nu ar putea fi într-o eroare scuzabilă, admițând că o asemenea eroare este posibilă chiar și în cazul unui profesionist în domeniul artistic, dar eroarea, pentru a fi scuzabilă, ar trebui să izvorască din circumstanțe de fapt mai complexe ori să se întemeieze pe deținerea, de către partea contractantă care o invocă, a unor date incomplete, lacunare ori insuficiente.

(ICCJ, Secția I civilă, decizia nr. 345 din 22 februarie 2022)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Contract de cesiune. Opere muzicale. Drepturi conexe. Drept de autor asupra operei. Profesionist în domeniul activităților artistice. Obiectul contractului. Viciu de consimțământ. Eroare esențială. Eroare scuzabilă was last modified: noiembrie 4th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.