JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Conflict negativ de competență. Nesoluţionarea laturii civile a procesului penal. Cerere de ridicare a sechestrului asigurător formulată în fața instanței civile. Competență materială

10 mai 2023
Vizualizari: 103
  • C. proc. pen.: art. 25 alin. (5)
  • C. proc. pen.: art. 250 alin. (8)
  • C. proc. pen.: art. 397 alin. (5)
  • NCPC: art. 133 pct. 2 teza I
  • NCPC: art. 135 alin. (4)
  • NCPC: art. 956
  • NCPC: art. 957

Potrivit dispozițiilor art. 397 alin. (5) C. proc. pen., în cazul în care, potrivit dispozițiilor art. 25 alin. (5), instanța lasă nesoluționată acțiunea civilă, măsurile asigurătorii se mențin. Aceste măsuri încetează de drept dacă persoana vătămată nu introduce acțiune în fața instanței civile în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii. Acest text de lege reglementează un caz de menținere de drept a măsurii asigurătorii, care, ulterior, în cadrul procesului civil, poate fi ridicată în condițiile Codului de procedură civilă.
Măsurile asigurătorii în materie civilă sunt accesorii unei acțiuni de fond și, ca urmare, sunt în căderea instanței căreia îi revine și competența de a soluționa, în primă instanță, cererea prin care se tinde la obținerea titlului executoriu; simetric, instanța care a instituit măsura asigurătorie are și competența de a dispune ridicarea ei.
Așa fiind, întrucât, subsecvent soluției dispuse în temeiul art. 25 alin. (5) C. proc. pen., prin care acțiunea sa civilă a rămas nesoluționată, persoana vătămată a optat să o continue în fața jurisdicției civile, sesizând, ca instanță de fond, Tribunalul București, această instanță este competentă să judece și cererile în legătură cu măsurile asigurătorii dispuse anterior, în procesul penal.
Dispozițiile art. 250 alin. (8) C. proc. pen. nu sunt incidente, întrucât litigiul nu privește modul de aducere la îndeplinire a măsurilor asigurătorii dispuse într-un proces penal aflat în curs, ci menținerea sau ridicarea măsurilor de indisponibilizare a bunurilor, din perspectiva legii civile, dat fiind că prorogarea de competență, care atribuise instanței penale judecata acțiunii civile, a încetat.

(ICCJ, Secția I civilă, decizia nr. 1150 din 10 mai 2023)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Conflict negativ de competență. Nesoluționarea laturii civile a procesului penal. Cerere de ridicare a sechestrului asigurător formulată în fața instanței civile. Competență materială was last modified: noiembrie 10th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.