JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Condiţia interesului în declararea căii de atac. Petiţie de ereditate. Prescripţie

1 apr. 2010
Vizualizari: 138
  • Decretul nr. 167/1958

1) În cazul unei căi de atac, interesul se raportează strict la dispozitivul hotărârii atacate, în sensul că are interes să exercite apel sau recurs partea care a rămas obligată (a cazut în pretenții) prin acea hotărâre. Cât timp, față de pârât, acțiunea a fost respinsă ca prescrisă, acesta nu are un interes procesual de a formula cererea de recurs.
2) Sub aspectul prescripției, acțiunea în petiție de ereditate nu are o natură juridică de sine stătătoare, ci se aseamană cu alte acțiuni, cum ar fi acțiunea în revendicare, acțiunea personală prin care se cere plata unei datorii a pârâtului către succesiune, sau cu acțiunea în împărțeală.
Întrucât nu se confunda cu niciuna dintre acestea, se impune decelarea elementelor specifice fiecareia pentru a le putea deosebi, în funcție de petitul efectiv al cerereii de chemare în judecată.

(Curtea de Apel București, secția a IX-a civilă, decizia nr. 174 din 1 aprilie 2010)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Condiția interesului în declararea căii de atac. Petiție de ereditate. Prescripție was last modified: august 18th, 2023 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.