JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Comunicarea publică a unor opere muzicale. Remuneraţii cu titlu de drepturi patrimoniale de autor datorate de organizatorul spectacolului. Calitatea de persoană impozabilă a organismului de gestiune colectivă. Noţiunea de „manifestare cu caracter festiv”

9 feb. 2021
Vizualizari: 55
  • Legea nr. 571/2003: art. 126
  • Legea nr. 571/2003: art. 129
  • Legea nr. 8/1996: art. 106^5
  • Legea nr. 8/1996: art. 98 alin. (1) lit. g^1)

În raport cu interpretarea dată de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene articolului 2 alineatul (1) litera c) (care corespunde prevederilor art. 126 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 571/2003) și articolului 28 (transpus în art. 129 alin. (2) din Legea nr. 571/2003) din Directivă, prin hotărârea pronunțată în cauza C-501/19 în legătură cu caracterul impozabil în scop de TVA al colectării remunerațiilor pentru comunicarea publică a operelor muzicale, rezultă că titularii drepturilor de autor de opere muzicale efectuează o prestare de servicii cu titlu oneros în favoarea organizatorilor de spectacole, iar organismul de gestiune colectivă, care percepe în nume propriu, dar în contul titularilor de drepturi de autor de opere muzicale, remunerațiile care le sunt datorate în schimbul autorizării comunicării publice a operelor lor, acționează în calitate de „persoană impozabilă” și, prin urmare, se consideră că a primit această prestare de servicii de la acești titulari, înainte de a o furniza consumatorului final.
Întrucât Metodologia privind remunerațiile pentru comunicarea publică a operelor muzicale în concerte, spectacole ori manifestări artistice, publicată în Monitorul Oficial nr. 420 din 16 iunie 2011 în baza Deciziei O.R.D.A. nr. 203/2011, nu indică un reper specific pentru definirea concertelor și spectacolelor cu caracter festiv și nici nu exemplifică manifestările ce intră în această categorie, cum s-a procedat în alte cazuri (cum ar fi cel al manifestărilor sportive pe fond muzical, de la pct. B.3), este corectă raportarea instanței de apel la înțelesul obișnuit al termenului „festiv”, potrivit definiției acceptate la nivel academic, care scoate în evidență ideea de sărbătorire, de celebrare sau cadrul solemn în care evenimentul se desfășoară.

(I.C.C.J., secția I civilă, decizia nr. 225 din 9 februarie 2021)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Comunicarea publică a unor opere muzicale. Remunerații cu titlu de drepturi patrimoniale de autor datorate de organizatorul spectacolului. Calitatea de persoană impozabilă a organismului de gestiune colectivă. Noțiunea de „manifestare cu caracter festiv” was last modified: noiembrie 23rd, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.