JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Cheltuieli de judecată solicitate pe cale separată, ocazionate de judecata cererii de strămutare. Incident procedural. Litigiu de fond pendinte. Lipsa culpei procesuale

19 oct. 2022
Vizualizari: 87
  • NCPC: art. 453
  • NCPC: art. 455

Cererea de strămutare reprezintă un incident procedural pus de legiuitor la îndemâna părții ce are îndoieli cu privire la imparțialitatea instanței de judecată, care nu vizează pretențiile participanților la proces pentru a putea exista o parte căzută în pretenții în sensul dispozițiilor art. 453 alin. (1) C.proc.civ., ci posibilitatea de transferare a dosarului pentru a fi judecat de către o altă instanță egală în grad, presupusă a fi obiectivă în dezlegarea pricinii.
Soluția dată într-o cerere de strămutare (de admitere sau de respingere) nu pune părțile în situația de a pierde sau de a câștiga drepturi sau pretenții deduse judecății, astfel încât nu justifică incidența dispozițiilor art. 453 C.proc.civ. întemeiate pe culpa procesuală, culpă ce derivă din pretenții contrare opuse reciproc de către părți. Ca atare, până la soluționarea dosarului care a făcut obiect cererii de strămutare, nu se poate stabili o culpă procesuală în sarcina vreunei părți în funcție de care să se desocotească și cheltuielile efectuate cu soluționarea incidentului strămutării.

(ICCJ, Secția I civilă, decizia nr. 1933 din 19 octombrie 2022)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Cheltuieli de judecată solicitate pe cale separată, ocazionate de judecata cererii de strămutare. Incident procedural. Litigiu de fond pendinte. Lipsa culpei procesuale was last modified: noiembrie 4th, 2023 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.