JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Cerere către ANPC de revocare a măsurilor de oprire a comercializării a unor produse. Lipsa răspunsului. Refuz nejustificat

31 mart. 2022
Vizualizari: 51
  • Legea nr. 554/2004: art. 1 alin. (1) şi (2)
  • Legea nr. 554/2004: art. 18
  • Legea nr. 554/2004: art. 2 alin. (1) lit. f)
  • Legea nr. 554/2004: art. 8

Dreptul la acțiune este recunoscut de legea contenciosului administrativ în favoarea persoanelor vătămate nu doar în ceea ce privește un act administrativ unilateral, ci și în cazul unui refuz nejustificat de soluționare a unei cereri, reținând că prevederile art. 2 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 554/2004 definesc acest refuz drept „exprimarea explicită, cu exces de putere, a voinței de a nu rezolva cererea unei persoane”.
Înalta Curte reține că, deși instanța de fond a făcut o amplă prezentare a dispozițiilor art. 1 alin. (1) și (2), art. 8, art. 2 alin. (1) lit. f), art. 18 din Legea nr. 554/2004, a concluzionat în mod greșit că reclamanta nu se prevalează de un refuz nejustificat al autorității, apreciind eronat obiectul cererii de chemare în judecată.
Având în vedere aceste considerente, instanța de control judiciar constată că excepția inadmisibilității acțiunii a fost în mod greșit admisă de instanța de fond, soluția pronunțată fiind nelegală.

(ICCJ, Secția de contencios administrativ și fiscal, decizia nr. 1974 din 31 martie 2022)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Cerere către ANPC de revocare a măsurilor de oprire a comercializării a unor produse. Lipsa răspunsului. Refuz nejustificat was last modified: noiembrie 5th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.