JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Anulare act administrativ. Calitate procesuală pasivă. Introducerea în cauză a altor subiecte de drept

14 apr. 2020
Vizualizari: 81
  • Legea nr. 554/2004: art. 161
  • NCPC: art. 22
  • NCPC: art. 36
  • NCPC: art. 9

Calitatea procesuală pasivă presupune existența unei identități între persoana pârâtului și cel obligat în raportul juridic dedus judecății.
Exigențele art. 16¹ din Legea nr. 554/2004 au fost respectate în condițiile în care, pentru primul termen de judecată s-a pus în vedere reclamantului să indice dacă se judecă cu Ministerul Afacerilor Interne. Deși trebuia și putea, reclamantul nu a indicat expres faptul că se judecă cu Ministerul Afacerilor Interne, menționând expres faptul că se judecă numai cu emitentul actului, emitent care potrivit susținerilor sale din cererea de chemare în judecată este Ministrul Afacerilor Interne. Curtea a respectat atât exigențele textului arătat anterior, dar și ale art. 22 NCPC privind rolul activ, dar și principiul disponibilității (art. 9), neputând fi modificat cadrul procesual stabilit de reclamant, ci doar pusă în discuție o astfel de necesitate. De asemenea, în lipsa unei precizări exprese de individualizare a unui anumit pârât, instanța nu are posibilitatea să aleagă o entitate nenominalizată de către reclamant, pentru a soluționa litigiul pe fond, iar nu pe calea excepției lipsei calității procesuale pasive.

(Curtea de Apel Iași, secția de contencios administrativ și fiscal, decizia nr. 19 din 14 aprilie 2020)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Anulare act administrativ. Calitate procesuală pasivă. Introducerea în cauză a altor subiecte de drept was last modified: noiembrie 22nd, 2023 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.