JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Antecontract de vânzare-cumpărare. Pact comisoriu expres. Neîndeplinirea de către promitentul vânzător a obligației asumată prin contract

24 feb. 2012
Vizualizari: 148
  • C. civ.: art. 1020
  • C. civ.: art. 1021
  • C. civ.: art. 978 – 983

Clauza prin care părțile au stipulat că, dacă obligația asumată de vânzător, respectiv ”ridicarea interdicției de construire temporare existente”, nu este îndeplinită până la data convenită și antecontractul este desființat, cu restituirea avansului, materializează un pact comisoriu expres, consacrând voința părților referitoare la o anumită împrejurare care generează încetarea actului.
Clauza nu transpune o condiție ci obligația promitentului – vânzător la o anumită acțiune, sub sancțiunea desființării retroactive a actului, ceea ce echivalează cu inserarea unui pact comisoriu expres, distinct de pactul comisoriu subînțeles în orice act juridic, dedus din dispozițiile art. 1020 – 1021 C.civ., din moment ce a fost prevăzut în legătură cu o faptă concretă, în sarcina promitentului – vânzător. Astfel, condiția, fie suspensivă, fie rezolutorie, constituie un element obiectiv, de natură a produce, prin el însuși, efectele juridice preconizate, independent de culpa vreuneia dintre părți și care poate fi invocat de către oricare dintre acestea, în timp ce pactul comisoriu expres poate conduce la rezoluțiune doar dacă sunt îndeplinite condițiile generale pentru aplicarea acestei sancțiuni, putând fi invocată numai de către creditorul obligației neexecutate.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 1298 din 24 februarie 2012)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Antecontract de vânzare-cumpărare. Pact comisoriu expres. Neîndeplinirea de către promitentul vânzător a obligației asumată prin contract was last modified: noiembrie 15th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.