JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Antecontract de vânzare cumpărare. Înstrăinarea bunului promis spre vânzare prin act cu titlu oneros. Autoritatea de lucru judecat a hotărârii prin care a fost respinsă acţiunea în prestaţie tabulară formulată de promitentul cumpărător. Executarea prin echivalent a obligaţiei. Momentul de la care începe să curgă prescripţia dreptului material la acţiune. Despăgubiri egale cu valoarea de circulaţie a bunului

17 iun. 2021
Vizualizari: 29
  • C.civ. de la 1865: art. 1075
  • Decretul nr. 167/1958: art. 7
  • Decretul nr. 167/1958: art. 8

Câtă vreme printr-o hotărâre judecătorească, definitivă, s-a statuat asupra imposibilității executării în natură a obligației asumate de autorul pârâților prin promisiunea de vânzare cumpărare, de a le transmite reclamanților (promitenți cumpărători) dreptul de proprietate asupra imobilului, apare ca fiind irelevant momentul la care aceștia și-au notat în cartea funciară antecontractul sau momentul înstrăinării bunului unor terți de către succesorii promitentului vânzător, având importanță faptul că până nu s-a stabilit în mod cert că aceștia nu-și pot executa în natură obligația principală, nu avea cum să se nască dreptul la acțiune pentru executarea prin echivalent a respectivei obligații. Prin urmare, dreptul la acțiune al reclamanților s-a născut abia la data când s-a constatat că nu sunt îndeplinite condițiile pentru executarea în natură a obligației (bunul fiind înstrăinat cu titlu oneros unor terțe persoane de bună credință).
Cum reclamanților li s-ar fi cuvenit, dacă era posibilă executarea în natură, să li se transfere dreptul de proprietate asupra terenului obiect al antecontractului de vânzare-cumpărare, având în vedere faptul că la data întocmirii antecontractului, au achitat întreg prețul stabilit cu vânzătorul terenului, aceștia sunt îndreptățiți, potrivit art. 1075 din vechiul Cod civil, a primi despăgubiri egale cu valoarea ce a ieșit din patrimoniul lor.
Față de perioada de timp scursă de la data întocmirii antecontractului – anul 1994 și până în prezent, raportarea valorii despăgubirilor la suma achitată la acel moment, indexată cu rata inflației, în condițiile unor fluctuații importante ale pieței imobiliare, dar și ale valorii monedei naționale, care a suferit între timp o denominare, ar însemna privarea reclamanților de o sumă importantă de bani, achitată autorului pârâților, care la acel moment însemna prețul de circulație al terenului în litigiu și ar conduce la o îmbogățire fără justă cauză a succesorilor promitentului vânzător.

(I.C.C.J., secția I civilă, decizia nr. 1404 din 17 iunie 2021)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Antecontract de vânzare cumpărare. Înstrăinarea bunului promis spre vânzare prin act cu titlu oneros. Autoritatea de lucru judecat a hotărârii prin care a fost respinsă acțiunea în prestație tabulară formulată de promitentul cumpărător. Executarea prin echivalent a obligației. Momentul de la care începe să curgă prescripția dreptului material la acțiune. Despăgubiri egale cu valoarea de circulație a bunului was last modified: noiembrie 25th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.