JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acţiune în constatarea nulităţii unor contracte încheiate de debitorul insolvent anterior deschiderii procedurii insolvenţei, pentru pretinsa încălcare a principiului specialităţii capacităţii de folosinţă a persoanei juridice. Condiţii de admisibilitate

6 oct. 2022
Vizualizari: 44
  • Decretul nr. 31/1954: art. 34 alin. (1)-(2)
  • Legea nr. 85/2006

Pentru a determina competența judecătorului-sindic ori a altei instanțe (de drept comun) trebuie stabilit dacă o acțiune care implică debitorul aflat în procedura de insolvență, prin obiectul și temeiul ei juridic, poate fi calificată ca fiind un proces sau o cerere de natură judiciară aferentă procedurii insolvenței.
Astfel, în cazul în care prin cererea de chemare în judecată se invocă nulitatea contractului de credit, respectiv a celui de ipotecă, fiind prezentate doar argumente care pun în discuție respectarea principiului specialității capacității de folosință, instituit de art. 34 alin. (1) din Decretul nr. 31/1954, a cărui nesocotire este nulitatea absolută expresă, conform alin. (2) al aceluiași articol, fără a fi invocat vreun motiv de nulitate fundamentat pe încălcarea prevederilor Legii insolvenței, este fără îndoială că cererea are natura unui litigiu în materia nulității actelor juridice civile, iar nu a unei acțiuni date de lege în competența judecătorului-sindic.
În concluzie, de vreme ce acțiunea în constatarea nulității unor acte juridice civile încheiate de debitorul insolvent anterior deschiderii procedurii insolvenței, pentru pretinsa încălcare a principiului specialității capacității de folosință a persoanei juridice, instituit de art. 34 alin. (1) din Decretul nr. 31/1954, cerere promovată de un terț care deține și calitatea de creditor în procedură, nu decurge în mod direct din administrarea procedurii insolvenței și nu se află în strânsă legătură cu o procedură de lichidare de bunuri, neidentificându-se nicio strânsă legătură între acțiunea în justiție și procedura de executare colectivă, este lipsit de relevanță juridică, sub aspectul instanței competente, că o eventuală soluție de admitere a cererii de chemare în judecată ar avea efecte ulterior asupra ordinii de preferință a creanțelor înscrise în tabelul definitiv consolidat.

(ICCJ, secția a II-a civilă, decizia nr. 1939 din 6 octombrie 2022)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acțiune în constatarea nulității unor contracte încheiate de debitorul insolvent anterior deschiderii procedurii insolvenței, pentru pretinsa încălcare a principiului specialității capacității de folosință a persoanei juridice. Condiții de admisibilitate was last modified: noiembrie 18th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.