JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acțiune în constatarea nulității absolute. Clauză abuzivă. Contract de credit. Comision de risc. Scadenţă anticipată. Excepţia lipsei de interes. Contract executat. Consumator

7 apr. 2022
Vizualizari: 97
  • Legea nr. 193/2000

În legătură cu constatarea caracterului abuziv al clauzei privind scadența anticipată, instanța de apel a constatat că, pârâta are dreptul să declare creditul scadent anticipat în caz de neîndeplinire de către reclamanți a oricărei obligații, din orice motiv, ca atare, prin clauzele inserate la art. 8.1 pârâta a stabilit un drept de a declara scadența în mod unilateral.
Din analiza acestor clauze rezultă că dreptul băncii este unul discreționar, având în vedere că pârâta are dreptul să declare creditul scadent anticipat în caz de neîndeplinire de către reclamanți a oricărei obligații, din orice motiv, respectiv din motive considerate justificate în propria sa opinie.

(ICCJ, Secția a II-a civilă, decizia nr. 846 din 7 aprilie 2022)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acțiune în constatarea nulității absolute. Clauză abuzivă. Contract de credit. Comision de risc. Scadență anticipată. Excepția lipsei de interes. Contract executat. Consumator was last modified: noiembrie 18th, 2023 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.