JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acţiune în constatarea diminuării participaţiei de acţiuni. Contract de cesiune de acţiuni. Interpretarea convenţiei după criteriul voinţei reale a părţilor. Efectul pozitiv al autorității de lucru judecat

9 feb. 2022
Vizualizari: 35
  • C. civ. 1864: art. 1175
  • C. civ. 1864: art. 977
  • NCC: art. 1266 Legea nr. 31/1990: art. 99

Scopul, efectele și limitele convenției de rezoluțiune au fost chestiuni litigioase dezlegate definitiv prin decizia civilă nr. 904A/29.05.2015 pronunțată de Curtea de Apel București în dosarul nr. x/98/2013, opusă în proces prin valorificarea efectului pozitiv al autorității de lucru judecat. Prin această decizie s-a statuat, iar această decizie se opune în condițiile art. 430 – 431 alin. (2) C.proc.civ., asupra chiar chestiunilor litigioase repuse în dezbatere în litigiul pendinte: că acordul de rezoluțiune este un contract nou care nu are forța de a repune părțile în situația anterioară solicitată, că efectele sale se produc pentru viitor, iar nu și pentru trecut și că efectul prefigurat de aceasta este acela că, începând cu data semnării ei, pârâtului îi revine obligația de a transfera reclamantului acțiunile cumpărate, în sensul modificării efectelor statuate prin convenția anterioară. Din acest punct de vedere, instanța de apel nu putea statua diferit asupra chestiunilor de drept dezlegate, deoarece aceasta ar fi condus la încălcarea ordinii de drept și o anulare a principiului securității juridice.

(ICCJ, Secția a II-a civilă, decizia nr. 297 din 9 februarie 2022)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acțiune în constatarea diminuării participației de acțiuni. Contract de cesiune de acțiuni. Interpretarea convenției după criteriul voinței reale a părților. Efectul pozitiv al autorității de lucru judecat was last modified: noiembrie 5th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.